Poznáte značky Xiaomi, THL, Cubot, Zopo a Oppo? Ich predaj silnie

0
2809

Oppo SmartphoneTo, či poznáte značky smartphonov Samsung, Sony Ericsson, či HTC azda ani netreba viac rozoberať. Na trhu sa však v posledných dvoch rokoch aj u nás čoraz viac presadzujú celkom nové značky, ktoré sa v minulosti venovali technologickej výrobe, no buď sa osamostatnili, alebo spustili celkom nový vývoj. Na trhu aj malého Slovenska sa tak v snahe rozšíriť a obohatiť ponuku drobnými obchodmi, začali objavovať niektoré modely, ktoré sa sem dostávali najmä cez eBay.

Made in China / P.R.C.
Čína je najväčším producentom tejto technológie na svete a jej podiel týmto výrazne narastá. Až po čase vďaka niektorým obchodom a dovozcom sa postupne na trhu najmä vďaka cene presadzujú také značky ako Xiaomi, Gigabyte a THL, ktorých konfigurácia môže úspešne konkurovať iným známejším značkám s rovnakou výbavou. Gigabyte sa napríklad venuje modelom s Android, ale aj s Windows Mobile. Hlavným ťahákom je cena, ale často aj výbava, za ktorú si od iných musíte poriadne priplatiť. Doteraz sa výrazne presadzovali značky ako Huawei a HTC. Oproti Samsungu a imidžovo vyššie postaveným modelom však lacnejšie varianty z Číny ponúkajú často vyšší výkon, stále kompatibilný klasický Android, takmer pravidlom je GPS a podpora dvoch SIM kariet naraz.

Ďalšie značky ako ZTE, Jiayu, Cubot, Zopo a Oppo v ničom nezaostávajú. Možno majú u nás menej modelov, avšak vo svete sú známe. Odborné magazíny pritom už nejaký čas sledujú aj novinky týchto výrobcov a tak sa medzi verejnosťou nejaký čas tvorí povedomie o niektorých modeloch. Takmer všetci výrobcovia sa venovali pred tým výrobou drobnej elektroniky, prehrávačom, prípadne využívajú v radoch zamestnancov odborníkov z iných firiem.

Aj Poliaci
Medzi všetkými čínskymi značkami sa nájdu aj Poliaci. Ich značka Manta sa nachádza v ponuke niektorých obchodov aj u nás. Manta výrazne propaguje štyri modely smartphonov, každý jeden pre konkrétnu triedu používateľov, k čomu je prispôsobená aj výbava. Ich označenie MS5801 napríklad určite veľkosť displeja, pri tomto modeli je to 5,8“. Celkovo majú 11 modelov.

Predsudky idú bokom
„Mobil z Číny“. Toto spojenie možno v minulosti znamenalo nekvalitu, či očakávania zlyhania jeho fungovania. Čoraz viac si však uvedomujeme, že väčšina mobilov u nás je vyrobených v Číne. Záleží len na renomovanosti značky, aké technológie výroby a samotných súčiastok použije. Novšie značky obsahujú mnoho hardwaru porovnateľného s drahšími modelmi. Práve ich pôsobenie na trhu môže znížiť cenu známejších modelov. V predvianočnom období stúpa predajnosť všetkého. Príležitosť tejto vianočnej sezóny teda zrejme využijú starí aj noví hráči na poli smartphonov.