Lietajúce auto skonštruoval Slovák, Aeromobil má svetovú premiéru

0
3587

Medzi ľudí, na ktorých môže byť Slovensko hrdé pre vedu a výskum v oblasti technológií si budeme musieť zvykať na nové meno. Štefan Klein je konštruktér, ktorý si splnil sen a v spolupráci s tímom správnych ľudí vytvoril skutočné lietajúce auto. Práve v tejto spojitosti sa momentálne vo svetových médiách spája prekvapivo malá krajina ako Slovensko s neobyčajnou inováciou, či technologickou novinkou. Model, ktorý naozaj lieta, alebo jazdí po klasických cestách môže ešte znamenať revolúciu a pokojne splnenie sna mnohým ďalším. Vozidlo Aeromobil 3.0, ktoré má práve dnes svoju svetovú premiéru, predstavili na podujatí Pioneers Festival. Návštevníci a najmä ľudia z technickej oblasti tak majú možnosť oddnes spoznať skutočnú raritu v oblasti dopravy.

Aeromobil, lietajúce auto

Vlastnosti a parametre
Dvojmiestne vozidlo má dve skupiny parametrov. Jednu ako lietadlo, druhú ako vozidlo. Ako lietadlo vie vytiahnuť rýchlosť od 60km/h na maximum 200 km/h s doletom 700 km. Spotreba je 15 l/h. Ako lietadlo má rozmery 8,3 metra šírku a 6 metrov dĺžku. Ak ide o vozidlo, dojazd má 875 kilometrov, spotrebu 8 litrov na 100 km a rozmery v šírke 2,2 metra, v dĺžke 6 metrov. V zadu sa nachádza vrtuľa a celý dvojmiestny stroj poháňa motor Rotax 912. jeho veľkosť mu na zemi dovoľuje využívať cestu, parkovať, či byť v garáži presne ako klasické auto. Nevyčnieva mu do výšky a ani do boku nič, čo by mohlo ohroziť iných účastníkov na cestách pri bežnom správaní.



Evolúcia Aeromobilu

Aeromobil sa vyvíjal od roku 1990. Prvé verzie sa súčasnému modelu podobali len minimálne. AeroMobil 1.0 disponoval pevnými dielmi a celkom inou aerodynamikou postavenou na troch malých kolieskach. Model sa vyvíjal do roku 1994, no od roku 1995 sa už pracovalo na verzii 2.0, ktorá sa oveľa viac podobala na vozidlo, ktoré poznáme dnes. Skonštruovaný prototyp bol nízky s taktiež vysúvacími krídlami. V roku 2010 sa až do roku 2013 pracovalo na vývoji verzie 2.5, v ktorej už vidieť črty vozidla bližšieho k verzii 3.0 predstavenej práve dnes 29. októbra 2014 vo Viedni na Pioneers Festival.

Aeromobil - aeromobil.com

Aeromobil - aeromobil.com

Čaká nás revolúcia?
Revolúcia by nás mohla čakať len v prípade, ak by sa podobné výdobytky modernej doby stávali dostupnejšie neprofesionálnym letcom. Pre ovládanie vozidla je nevyhnutné vlastniť preukaz pilotovania malého lietadla. V každom prípade by však priveľké rozšírenie aeromobilu mohlo v budúcnosti znamenať jeden poriadny problém. Mnohé strechy na starších domoch nevydržia solárne panely, nieto ešte núdzové pristátie nejakého aeromotoristu. Havárie a preplňovanie vzdušného priestoru hocičím by totiž mohlo znamenať aj zásadný problém pre bezpečnosť iných vozidiel. Je teda už teraz jasné, že podobný stroj si bežný motorista bez pilotného preukazu kúpiť nemôže.

Oficiálne stránky vozidla: http://aeromobil.com/