Počítač napadol vírus? Zmysel ochrany počítača a prvá pomoc

0
2609

AVG detekcia vírusuPri pohľade na neustále varovania pred hrozbami na internete a pri počítačovej gramotnosti, aká vládne v našich domácnostiach sa vlastni ani nemožno čudovať, že servisní technici majú plné ruky práce, ľudia prichádzajú o rozpracované projekty, o domáce úlohy, umelci o svoje básne a romány a programátori o svoje scripty. Aj my v redakcii sme niekoľko krát zažili situácie, kedy sme oľutovali pár eur ušetrených nekúpením dobrej ochrany, ak sa podarilo prísť o dáta a dokumenty hodné niekoľkých stoviek eur. Aj pri obozretnej práci na webe, pri prezeraní overených stránok a surfovaní po zdanlivo bezpečných stránkach sa môže pokojne stať, že sa stanete terčom útoku hackera, vírusu, alebo podvodníka. Veď pokiaľ by ani jeden z týchto troch menovaných živlov neexistoval, stránky HOAX.sk by nemali o čom písať a nepoznali by sme pojmy ako sú antivírusová ochrana a napríklad firewall.

Keďže na Slovensku je najhlavnejší problém práve málo skúseností a neodbornosť, je veľmi ľahké nájsť niekoľko rád o tom, ako sa brániť proti vírusom, no chápanie mnohých končí len pritom, že potrebujú „antivirák“. Tu je teda niekoľko laických rád, ako identifikovať vírus a čo naň zaberie.

Mám vírus v počítači, alebo nie?
To, že vám ide z ničoho nič počítač pomalšie, alebo že vypadáva internet ešte nemusí byť známka toho, že je počítač infikovaný vírusom. Sú však vírusy, ktoré sa môžu pohrať aj s takýmito nastaveniami. Bežný vírus sa prejavuje napríklad tým, že vám do počítača nainštaluje rôzne aplikácie a súčasti, ktoré ste nikdy nechceli. Mnoho vírusov ani nevidíte a ich proces môže byť rôzny. Napríklad zmení prípony, schová, alebo zmaže všetky dokumenty. Zameria sa len na dokumenty, alebo hudbu a filmy. Otvára zadné vrátka iným útokom prostredníctvom vírusu známeho ako „trójsky kôň“, alebo je váš počítač zneužívaný na presmerovania a napríklad aj na maskovanie trestnej činnosti. Dokumenty a rôzne súbory s konkrétnym názvom je vírus schopný odosielať na server, odkiaľ ich získa útočník. Môže sa tak dostať k chúlostivým, alebo dôverným informáciám. Zväčša ak hľadá len konkrétne údaje, tie vaše mu budú na nič. Univerzálnou radou na spoznanie prítomnosti vírusovej hrozby v počítači je zmena správania počítača, nereagovanie na vaše úkony, prípadne rôzne znamenia, ktoré dovtedy neexistovali. Vtipný, drzý, ale tiež originálny je vírus, ktorý neustále vyčíňa sa vydáva za policajné hlásenie a vyžaduje zaplatiť za to, že máte v počítači nelegálny software. Človek bez toho, aby si takto originálny vírus bežal overiť na internet často zaplatí a peniaze nikdy už nevidí, pretože nešlo o políciu, ale vynaliezavého autora programu, ktorý sa dostal do vášho počítača a slušne vás dostal.
Ostražitosť je nutná pri neznámych USB kapacitných zariadeniach. Vírus sa naposledy v našej redakcii objavil po tom, čo sme pripojili mobilný telefón k počítaču. Z iného počítača sa preniesol cez USB kábel vírus do mobilu, kde vyčkával na pripojenie ďalšieho počítača. Našťastie však druhý počítač mal chránený vstup a dokázal hrozbu včas nájsť a zastaviť. Tiež tento prípad inšpiroval majiteľa prvého počítača nad zriadením ochrany. Neverili by ste, koľkí ľudia sú prekvapení, keď prechádzajú staré zálohované DVD zo starého počítača. Súčasné antivírusové programy neraz nájdu niečo, čo sme v minulosti považovali za bezpečné, no bez ochrany sa vo vašom počítači vírusom slušne darilo. V tomto konkrétnom prípade šlo len o pár podivných červov, ale aj tie dokážu nemilo prekvapiť.

Nuž aj keď tu už univerzálna rada zaznela, tá najsprávnejšia a najlepšia rada je chrániť si svoj počítač dobrým antivírusovým programom. Bez neho ani na krok, pritom netreba ani veľmi platiť. Výborná ochrana počítača sa dá získať aj bezplatne. Len stačí hľadať, alebo si nechať poradiť.

Antivírusové programy zadarmo a riziká
Antivírusové programy a zadarmo sme už testovali nejeden rok. V našom prípade sme mali maximálne šesť antivírusových programov v počítači naraz. Je to chyba, pretože jeden vírus môžu nájsť naraz dva antivírusové programy, ktoré sa môžu doslova zblázniť z toho, že vždy jeden nepustí vírus zmazať tým druhým a naopak. Každý antivírusový program totiž nájdenú hrozbu identifikuje a zachytí, aby nemohla ďalej konať naprogramovanú prácu. Lenže pokiaľ chytia dve aplikácie jeden vírus, navzájom berú druhého ako súčasť vírusu a následky môžu byť rôzne. Nakoniec si neodpustím trocha irónie, keďže pri mnohých hrozbách, najmä tých nových a vážnejších, mnohé z voľne šíriteľných aplikácií nedokážu pomôcť a pre počítač predstavujú len minimálnu ochranu. Pri vyhľadávaní antivírusových aplikácií zadarmo sa majte na pozore. Človek s napadnutým počítačom a chuťou nedať na ochranu počítača ani korunu bude prvé hľadať „Antivirus free download“ alebo rôzny ekvivalent. Práve toto využívajú rôzni podvodníci a výrobcovia software, ktorý dokážu pripraviť stránky tak, aby ste našli práve tie ich. Nuž a práve takýmto spôsobom sa dá chytiť vírus tou najlepšou možnou cestou – nainštalovaním priamo vami do nechráneného počítača. Pri hľadaní pojmu „Free Antivirus“ však na šťastie možno v Googli naraziť na hneď tri známe aplikácie, zhodou okolností všetky začínajúce na A. Trojica Avast, Avira a AVG sa drží v popredných miestach a patrí medzi najdôveryhodnejšie voľné aplikácie. Práve s AVG free sa môžete priamo stretnúť aj na stránkach free.avg.com >>, ktorý patrí medzi najpopulárnejšie, ak nie je priamo najpopulárnejším voľným antivírusovým programom. Neponúka podrobnú ochranu počítača a komplexne všetky prvky plnej verzie, za to dokáže ochrániť počítač pred neostražitým surfovaním a bežnými chybami v bezpečnej práci.

Platený, alebo neplatený antivírusový program?
Pri rozhodovaní sa nad tým, či kúpiť platený, alebo neplatený antivírusový program je potrebné zhrnúť niekoľko faktov. Človek, ktorý využíva svoje zariadenie na maximálne užívateľskú prácu, facebook a email, pokiaľ nemá email priamo navedený cez Outlook do počítača, nemá za nutné obstarať si platený antivírusový program. Cesty hrozieb sú síce nevyspytateľné, no takýto užívateľ oveľa menej priláka riziká zo siete do svojho počítača. Človek, ktorý si sťahuje poštu priamo do počítača, prípadne otvára aj cudzie prílohy cez emailové rozhranie, sťahuje súbory vo veľkom, testuje aplikácie, skúša nové veci a nebráni sa aj nepoznaným stránkam, je iná kategória. Tam už ide o nutnosť zvážiť, či si obstarať niečo poriadne a byť na čokoľvek pripravený, alebo sa vystaviť rizikám. Samozrejme, sú medzi nami takí, čo majú radi adrenalín a nerobí im starosť stratiť dokumenty, preinštalovať celý operačný systém aj s diskom. Pre väčšinu z nás je niečo také nočnou morou.

Pre domácnosti voľba
Domáci počítač je domáci počítač. Riziká sú tie, že ho využíva viacero ľudí. Ani jeden nemôže plne ručiť za toho druhého. Na počítači má viacero ľudí svoje práce, úlohy, dokumenty, mnoho fotografií, obľúbené filmy, hry, čísla, rôzne diáre, poznámky a ďalšie veľké množstvo často osobných informácií. Povedzme, že sa práve zamyslíte nad tým, čo všetko v počítači máte. V tomto momente nastane seknutie obrazovky, kurzorom myši už nepohnete a počítač po reštarte zobrazí len ikonu počítača a koša. Dáta sa práve všetky nenávratne stratili…
…. pocit zúfalstva a neschopnosti čokoľvek robiť, aj tak by bolo možné rýchlo popísať to, čo by v reálnom živote nastalo. Nie je to nič, čo by sa už nestalo. Pre ľudí, ktorí nechcú prísť o nič zo svojich dát existuje buď možnosť skúsiť ochranu voľne dostupným software, alebo prehodnotiť kúpu plnej licencie určenú pre domáce počítače.

Pre firmy nevyhnutnosť
Plná zakúpená verzia antivírusového programu je však nevyhnutnosť pre ľudí, ktorí pracujú s počítačom, pre podniky, rôzne siete, spisovateľov, návrhárov, grafikov a v podstate všetky profesie pracujúce na počítači. Nevyhnutnosťou je chrániť firemné dáta pred únikom na verejnosť, alebo nechcenú „verejnosť“. Veľa firiem prišlo o interné dáta, alebo o databázu klientov práve nezabezpečením čo i len základnou ochranou. Prísť o dáta klientov je zároveň porušenie zákona o ochrane osobných údajov, tak často skloňovaným zákonom v rôznych oblastiach. Pokuty už len za pár údajov bežných fyzických osôb sú vysoké. Únik podnikových tajomstiev a podnikovej stratégie je už celkom iná kapitola.