Najnovší Irfan View 4.33 je vonku. Poznáte vôbec tento úžasný program?

0
1735

Dnes vychádza najnovšia verzia obrázkového prehliadača a editora Irfan View 4.33. Pokiaľ po ňom zatúžite, na stránkach irfanview.com nájdete aj plugin, ktorý je neodlúčiteľnou súčasťou pre tých, čo chcú mať všetko spustené cez Irfan View. Pokiaľ ste dodnes nemali možnosť program a jeho výhody spoznať, dovolím si niekoľko viet na adresu tohto freeware programu.

Irfan View ako prehliadač
Úžasne rýchly a jednoduchý. Po nainštalovaní a (už počas inštalácie) zasociovaní rôznych obrázkových súborov ako *.JPG, *.PNG a desiatky ďalších, pokojne aj *.PSD, či *.TIFF, sa budú obrázky priamo otvárať cez Irfan. Charakteristická červená machuľka a ikona tejto aplikácie v jednom je rýchlym rozpoznávačom obrázku. Irfan otvorí čokoľvek. Naučil som naň dokonca profesionálneho grafika. Ten však len preto, že ide o Freeware, program odinštaloval. Aj napriek tomu, že Irfan zvládne množstvo vecí za sekundy, kým iné programy na čele s Photoshopom to isté zvládnu za pár minút, či dlhšie. PSD napríklad otvorí okamžite a viete tak, či je to súbor, ktorý potrebujete. Je predsa šialenstvo len pre otvorenie tohto súboru inštalovať celý Photoshop, zháňať nejaký konvertor pre zistenie, aký ste to obrázok vo svojom počítači našli. Irfan otvára obrázok rýchlo, vypnúť ho naopak môžete klasickým spôsobom, alebo obyčajným tlačidlom ESC na klávesnici. Rýchle ovládanie je jeho prednosťou. Pokiaľ otvárate viac fotografii v jednej zložke, stačí otvoriť jednu a potom už len klikať myšou, alebo šípkami na klávesnici. Dá sa nastaviť aj slideshow alebo fotenie obrázkov, počas hry a podobne….

Irfan View ako editor
Pokiaľ nutne potrebujete odfotiť svoju pracovnú plochu a trebárs poslať chybu na monitore skúsenejšiemu človeku pre radu, stačí na klávesnici stlačiť PRINT SCREEN, otvoriť hocijaký obrázok cez Irfan alebo samotný program Irfan View, potom skratku CTRL V, či priamo vybrať z ponuky „PASTE“ a máte to tam. Chcete len určitú oblasť z obrázka, nech daný človek nevidí zvyšok plochy? Nie je problém. Označte myšou na obrázku oblasť, stlačte CTRL + Y a máte svoju oblasť. Máte otočenú fotografiu? Stlačte R (right) alebo L (left). Ale toto všetko je len základ. Pripojte filtre samotného Photoshopu, meňte fotografiám farby, dávajte do čiernobielej verzie, či sépie farebné fotografie.

Pokiaľ vám záleží na rýchlosti práce s obrázkami, neobmedzujete sa len na myš, nevadí vám použitie klávesnice pre ušetrenie množstva času a hlavne chcete freeware program, ktorý prehrá video, hudbu, obrázky rôznych formátov, ale tiež vie ukladať transparentné farby pre vlastné súbory *.ICO, *.PNG, alebo *.GIF. Program je popísaný dokonca na síce staršom, ale slovenskom webíku, kde nájdete aj zopár presných rád, ako na to: irfanview.naetoo.com