Vychádza nový Hercule Poirot, 40. rokov po smrti autorky Agathy Christie

0
1504

Hercule PoirotDodnes sa predali 2 miliardy jej kníh a je nespochybniteľnou kráľovnou detektívok. Agatha Christie síce zomrela takmer pred 40.rokmi, no teraz vyjde ďalší príbeh o slávnom Herculovi Poirotovi, ktorý bude absolútne nový. Na Knižnom veľtrhu v Londýne oznámili detaily o novej knihe, ktorá má ísť po stopách geniálnych detektívok A.Christie.

Svoju prvú knihu Vražda na zámku Styles napísala Agatha Christie takmer pred sto rokmi a práve v nej sa zrodil Hercule Poirot. Nasledovali ďalšie knihy a skvelé príbehy, ktoré sa čítali po celom svete a z Agathy Christie sa stala jedna z najpredávanejších autoriek na svete. Na londýnskom knižnom veľtrhu práve zverejnili informáciu o novom románe, v ktorom znovu ožije najkultovejšia postava Agathy Christie, detektív Hercule Poirot.
Strážcovia dedičstva slávnej anglickej spisovateľky, ktorých zastupuje agentúra Agatha Christie Limited, sa po dôkladnom uvážení rozhodli spustiť projekt „New Poirot Novel“. Inicioval ho Agathin pravnuk Mathew Prichard, ktorý chcel upozorniť na dielo svojej babičky, a to najmä mladšiu generáciu.
Po výbere a posúdení možných adeptov poverili napokon mladú anglickú spisovateľku Sophie Hannahovú, aby napísala absolútne nový prípad Hercula Poirota.
Príbeh je situovaný do 20. rokov minulého storočia a svetoznámy detektív rieši naozaj diabolskú skladačku. Kniha je už napísaná, ale na rukopis je uvalené tvrdé informačné embargo. Autorka, aj všetci národní prekladatelia, ktorí už usilovne pracujú na prekladoch do 29 jazykov sveta, sú zaviazaní mlčanlivosťou a nesmú z deja nič prezradiť.
Názov knihy zverejnia až 8. mája a 12. júna jej dizajn, obálku. Anglické vydanie je naplánované na september tohto roka a krátko na to by mohol vyjsť aj slovenský preklad. „Všetci národní vydavatelia sa, prirodzene, budú snažiť vydať preklady čo najskôr a aj my sa budeme ponáhľať,“ potešil fanúšikov svojrázneho Belgičana slovenský vydavateľ Agathy Christie Martin Chovanec. Pripustil však, že to nechce robiť na úkor kvality. „Môžem však ubezpečiť všetkých slovenských milovníkov detektívneho žánru, že najneskôr pod tohtoročným vianočným stromčekom si budú môcť nový príbeh Hercula Poirota nájsť.“
Prekladom rukopisu poverilo vydavateľstvo Slovenský spisovateľ renomovanú prekladateľku Alexandru Ruppeldtovú.