Tip na knihu: Fascinujúca Kleopatra (Stacy Schiffová)

0
1580

Kleopatra kniha 2011Patrí medzi najznámejšie ženy histórie. Mala sexuálne avantúry s Iuliom Ceasarom a Marcom Antoniom. Písal o nej Shakespeare i Shaw. Tvár jej prepožičala Elizabeth Taylorová, a vo svojich dielach oveľa skôr aj Michelangelo. Vychádza jedinečná biografia Kleopatra o žene, ktorá nebola ani tak femme fatale, osudovou ženou. Skôr bola šikovnou hráčkou, ktorá dokázala geniálne využívať rozmanité dary, bohatstvo, moc a inteligenciu.

Kniha Kleopatra vystupuje z radu bežných životopisov, ktoré podávajú suchopárne fakty a údaje neraz založené na domnienkach. Autorka Stacy Schiffová – držiteľka Pulitzerovej ceny – majstrovsky zvládla návrat ku klasickým prameňom a smelo oddelila fakty od výmyslov. Neodolateľnú kráľovnú, ktorej smrť znamenala začiatok novej epochy, postavila do nového svetla. Výpravné dielo bohaté na detaily ponúka sugestívny, originálny pohľad na očarujúci životný príbeh, ktorý stvárni v novom filme podľa tejto knihy Angelina Jolie.

Tento portrét Kleopatry je založený na dôkladne preskúmaných historických údajoch. Kleopatra kniha 2011Nie, nebola to žena, ktorá sa spoliehala iba na svoj sexepíl. Bol to skutočný priekopnícky ženský vodca, ktorý sa spoliehal na svoju inteligenciu, odhodlanie a politickú prezieravosť. Staroveký Egypt nikdy nevyjde z módy, neustále priťahuje čitateľov a novinka Kleopatra sa díva na jednu z najpozoruhodnejších žien inými očami.

Časom sa meno Kleopatry stalo otrepaným, vytratil sa duch tejto výnimočnej ženy a jej osobnosť, i dramatické okolnosti života ustúpili do úzadia. Táto kniha podáva jej životopis ako pútavý román, ktorý aj znalcom života Kleopatry odhalí netušené skutočnosti. „Hviezdna biografia egyptskej kráľovnej,“ oceňuje knihu Schiffovej prestížny Publisher´s Weekly.
Prečítajte si úryvok z knihy Kleopatra.