Tip na knihu: Americký ostreľovač. Legenda či Diabol?!

0
1758

americky sniper kniha„Špičkový ostreľovač Kyle urobil a videl veci, o ktorých sa bude hovoriť ešte dlho, a nielen medzi americkými vojakmi,“ vyhlásil Marcus Luttrell, bývalý vojak SEAL, nositeľ Kríža námorníctva za mimoriadne hrdinstvo. Hovorí o najlepšom americkom ostreľovačovi v histórii Chrisovi Kyleovi, ktorého nepriatelia prezývali Diabol či Satan a na jeho hlavu vypísali odmenu. V armáde sa však preslávil ako Legenda, pretože chránil ostatných vojakov zo striech a tajných skrýš s desivou presnosťou.

Americký ostreľovač je rozprávanie o neuveriteľných zážitkoch z Iraku, pri ktorých sa vám bude tajiť dych. Chris Kyle otvorene rozpráva o hrôzach vojny ako človek, ktorého dva razy postrelili a ktorý tragicky stratil dvoch blízkych priateľov. Jeho prvou obeťou bola žena, ktorá sa približovala k skupine členov námornej pechoty s granátom v ruke. Kyle ju zastrelil, len čo dostal rozkaz.

K jeho najlepším výkonom patrí prípad z roku 2008, keď zo vzdialenosti takmer dvoch kilometrov zabil v bagdadskej štvrti Sadr muža, ktorý sa chystal odpáliť raketu na blížiaci sa americký konvoj. V meste Fallúdža viedli Američania ťažké boje proti sunitskému odboju a Kyle vtedy z úkrytu v jednom byte odstrelil 40 ľudí. Pozíciu si urobil z obrátenej detskej postieľky.

Kniha Americký ostreľovač je tiež poctou jeho spolubojovníkom. V príbehu vystupuje aj Chrisova manželka Taya, ktorá sa úprimne zveruje s tým, ako do ich životov vstúpila vojna a ako poznačila ich manželstvo, deti, aj Chrisa samého. Americký ostreľovač je autentický vojnový triler a zároveň hlboko osobná spoveď jedinečného človeka. Kniha, ktorá sa dostala na zoznam bestsellerov New York Times.

Začnite čítať príbeh Chrisa Kylea už teraz – Americký ostreľovač.