Objavte 25 najkrajších peších prechodov v zaujímavej knižke

0
1204

Najkrajšie pešie prechodyMilovníci pešej turistiky dostali knižku, na ktorú už dlho čakali. V edícii Po Slovensku pribudli Najkrajšie pešie prechody, ktoré nadväzujú na pešie okruhy či hrebeňovky z tejto série. Vydavateľstvo DAJAMA tak prišlo s ďalšou lahôdkou pre milovníkov turistiky a slovenskej prírody. Turisticky najatraktívnejším územím na Slovensku sú Tatry a Nízke Tatry a z týchto pohorí si tu peší turista nájde 11 prechodových trás. Mimoriadnemu záujmu milovníkov pešej turistiky sa tešia aj Slovenský raj, Malá Fatra či Veľká Fatra, ktoré sú zastúpené celkove štyrmi trasami. Zostávajúcich desať je z rôznych (aj menej známych) pohorí Slovenska a zoznámia nás s miestami, ktoré nie sú možno tak navštevované, ale patria ku skutočným turistickým lahôdkam.

Autorská dvojica Daniel Kollár a Tomáš Trstenský prešla tieto trasy naprieč jednotlivými pohoriami niekoľkokrát a snažila sa vybrať okrem tých najznámejších prechodov aj trochu menej frekventované úseky trás v slovenských pohoriach ako napr. Malých Karpatoch, Štiavnických vrchoch, Javorí, Slovenskom rudohorí, Branisku, Slanských vrchoch či Vihorlatských vrchoch.

Prvá trasa v knihe vedie cez Čachtické Karpaty, čo je menej známy malokarpatský prechod. Ponúka však viaceré turistické bonbóniky – krasovú oblasť, legendami opradený hrad a niekoľko nádherných vyhliadkových miest. Východiskový bod sa nachádza v Novom Meste nad Váhom, trasa prechádza okolo Čachtickej jaskyne, výstupom na Čachtický hrad, cez Šípkové až do cieľa trasy, do Vrbového.
Z ďalších trás vyberme napríklad Štiavnické lazy, Krivánsku Fatru, prechod cez Sedielko alebo Branisko. Kniha sa končí 25-tou trasou cez Vihorlatské vrchy. Toto sopečné pohorie ponúka viacero zaujímavých prírodných rezervácií, jazier a skalných útvarov. Spolu s tajomným bukovým lesom je dokonalým prostredím na oddych v prírode.

Kniha Najkrajšie pešie prechody v skratke:
• 219 farebných fotografií
• 208 plnofarebných strán
• časové rozvrhy, výškové profily a prevýšenia
• mapové výrezy so zakreslenými trasami
• tipy a zaujímavosti na trasách

Knižnú novinku Najkrajšie pešie prechody uvedú do života na 51. stretnutí čitateľov časopisu Krásy Slovenska už túto sobotu 31. mája o 12.00 hod. na Smrekovici v pohorí Branisko. Všetci ste srdečne vítaní!