Karpiny v očiach sú vyschnuté slzy a indikátorom zdravia

1
15463

Modré okoKarpina je pojem, ktorý sa v hudobnej sfére spája s jednou svojskou slovenskou hudobnou skupinou. Mimo tento význam však slovom karpina pomenúvame aj drobnú nečistotu, ktorú si vylovíme ráno z očnej spojivky, priestoru okraju oka na strane nosa. To, že sa karpina formuje na jedno miesto je dôsledkom miernejšej práce oka, respektíve minimálneho pohybu očného viečka. Počas dňa je totiž neustále slzenie oka roznášané viečkom po celom oku, v noci sa však slzy hromadia v spojivke a vyschýnajú, čím vzniká karpina. Tá v sebe obsahuje aj ďalšie vyplavované látky a soli.

Indikátor zdravia
Pokiaľ nemá karpina konzistenciu mäkkej, alebo pevnej čiastočky, ale náhle oproti iným ránam zmenila farbu na zelenú, nebodaj červenú, alebo veľmi tmavú, môže ísť o prejav infekcie, či nečistoty. Taktiež to platí o konzistencií. Ak je mokvavá, zvláštna a pri vyberaní vám znečistí oko, nemusí ísť len tak o bežnú karpinu. Nezaškodí kontrola u očného lekára, ku ktorému väčšina slovenskej populácie zavíta pre nepríjemné pocity možno 2x počas detstva a dospelosti. To najmä v prípadoch, že sa stav nezlepší ani pri zvýšenej hygiene oka. Je dobré každé oko vždy ošetrovať a venovať sa mu osobitne. Zdravotný problém na jednom sa totiž veľmi rýchlo prenáša na druhé, nepostihnuté. Infekčné a bakteriálne ochorenia pokročilejšieho charakteru nie sú vždy liečiteľné samoliečbou.

Pochúťka pre niekoľkých ľudí okolo nás
Karpiny sú obľúbenou „pochúťkou“ mnohých ľudí okolo nás. Niektorí svoju zvláštnu drobnú poruchu skrývajú a darí sa im oddávať sa jej ráno pred zrkadlom, iní si ju vôbec neuvedomujú a robia to bežne, pokojne počas rozhovoru na obchodnom stretnutí s budúcimi partnermi. Nedávna situácia z bratislavskej kaviarne, kde muž žene pri takomto stretnutí povie „Dobrú chuť“, hneď potom, čo uvidí ako si karpinu dá z oka do úst a rozhryzie ju hryzákmi, sa dočkala odpovede „Ďakujem, nebudem jesť, len kávu…“. Žena si zrejme vôbec neuvedomovala, čo práve spravila. Tejto oblasti sme sa venovali v našom nedávnom článku o pojedaní drobných častí vlastného tela.

Foto: Modré oči pixmac.cz

Comments are closed.