Slovenské katastrofy: Pád lanovky, Skalnaté pleso, 8. január 1992

0
13379

15 roční študenti strednej školy s SOU strojárske v Ružomberku zažili 8. januára 1992 jednu z najväčších katastrof slovenskej histórie horskej záchrannej služby a Tatier vôbec. Začiatkom januára odchádzali na lyžiarsky kurz do Tatranských Matliarov. Práve 8. januára však nebolo vhodné počasie na lyžovačku a rozhodli sa s inštruktormi vyskúšať Skalnaté pleso, kde boli podmienky lepšie a zmenili plán aj preto, že si nechceli nechať ujsť celý deň. Zobrali to ako obohatenie celého programu. Po lyžovačke sa na obed vydali späť zo Skalnatého plesa dole.

Tragédia, ktorá sa nedala očakávať
Dvojlanová lanovka využíva jedno nosné lano a jedno ťahové lano. Na poludnie kabínka na lanovke zo Skalnatého plesa číslo 87 priniesla tragédiu. Nasledujúca kabína 88 vyrazila krátko za kabínou 87. Za prvou podperou sa však kabína číslo 88 už celkom priblížila a po nabratí rýchlosti ešte zo stanice pri druhej zo všetkých najvyššej podpere narazila do kabíny 87. Lanovky spadli dole a na lanách zostali len kolieska. Študenti boli z lanoviek vymrštený, jeden z nich dokonca vyletel do kovovej konštrukcie, devastačným poraneniam podľahol pri prevoze do nemocnice. Celkovo zo šiestich študentov štyria zomreli, dvaja z nich nezomreli hneď.

Príčiny nehody boli vyšetrované hneď na druhý deň. Po niekoľkých pokusoch nasimulovať možné situácie a príčiny nehody sa vyšetrovateľom podarilo zistiť, že druhá kabínka pri prechode k ťažnému lanu neuchytila toto lano. Preto sa uvoľnila a po nosnom lane sa zošmykla z hora nadol do kabínky pred ňou. Náraz bol tak silný, že obe kabíny odtrhlo v tesnej blízkosti nosníka. Horská služba následne musela riešiť záchranu mladých študentov v neprístupnom teréne.