Historicky prvé obete autonehôd: Bridget Driscoll, Mary Wardová a Henry Hale Bliss

0
3486

Prvá autonehoda na sveteVždy je všetko po prvý raz. To platí absolútne v každej oblasti. Aj svet automobilizmu má svoje svetlé, aj temné prvenstvá, ktoré patria dohistorických análov, aj keď nie vždy sú ideálnou informáciou do učebníc histórie. Prvenstvá, rekordy a rebríčky môže automobilový priemysel písať a tvoriť aj bez toho, aby sa týkali priamo vozidiel samotných. Napríklad smrti. Vo všetkých troch dnes spomínaných prípadoch mali médiá o čom písať, hľadali senzácie a z ľudí sa nechcene stali celebrity. To čo je dnes bežné, bolo vtedy po prvý krát, výnimočné a nepoznané.

Prvá pešia obeť, ktorú usmrtilo vozidlo
Bridget Driscoll (foto) je meno, s ktorým sa v bežných historických knihách nestretnete. 44 ročná Bridget sa totiž do historických rebríčkov dostala nechcene a bez akéhokoľvek talentu. Skôr veľkej smole môže vďačiť za to, že sa stala celkom prvou ženou na svete, ktorú zrazilo auto. Prechádzala s dcérou cez Crystal Palace v Londýne 17. augusta 1896, kde ju zrazil vodič na vozidle patriacom do spoločnosti Anglo-French Motor Carriage a slúžilo na propagáciu vozidiel a predvádzacie akcie. Svedkovia udalosť popisovali ako zákerný útok na ženu autom idúcim šialenou rýchlosťou. V skutočnosti však vozidlo dokázalo vytiahnuť maximálne 13 km/h a samotný náraz bol v tom čase možný len pri rýchlosti 6 km/h a niečo vzhľadom na mechanické obmedzenie nastavené na vozidle.

Prvou obeťou nehody na vozidle
Celkovo prvou obeťou autonehody, ktorá vôbec zomrela vo vozidle, alebo pri vôbec nehode vozidla, bola angloírska vedkyňa Mary Wardová, ktorá 31. augusta 1869 zomrela po nehode experimentálneho parnomotorového automobilu, ktorý postavila s ďalšími členmi svojej rodiny. V zákrute pri Parsonstowne vypadla z vozidla, spadla pod kolesá a zomrela rýchlou smrťou. Smrteľné bolo pre ňu zlomenie krku a rozsiahle pomliaždeniny. Zaujímavosťou je, že pravnučka vedkyne Mary Wardovej, sa o pár desaťročí neskôr preslávila ako herečka. Jej najznámejšia úloha bola Romana v britskom populárnom seriáli Doctor Who.

Prvý Američan mŕtvy pri autonehode
Henry Hale Bliss bol prvý Američan, ktorý našiel smrť vďaka automobilu. Vystupoval 13. septembra 1899 z električky na rohu Západnej 74. ulici a Západnom Central parku v New Yorku. Po vstupe na cestu ho zrazil taxík šoférovaný Arthurom Smithom. Toho polícia zatkla a po vyšetrovaní ho predsa len pustili, keďže s podobným prípadom sa nikdy nestretli a zákony s nimi nepočítali. Prepustili ho, keďže skutok priznali ako neúmyselné zabitie. Táto smrť je pripomínaná aj pamätnou tabuľou s menom prvej obeti v Amerike. Muž bol prvý v USA a prvý zrejme aj v celej Amerike, ktorý zomrel pri automobilovej nehode. Pamätná tabuľa nesie označenie, že Henry Bliss zomrel ako prvý na celej západnej pologuli. Zaujímavosťou však je, že Zem sa delí na západnú a východnú pologuľu podľa poludníka v britskom Greenwichi. A obe vyššie uvedené nehody sú západne od Greenwichu. Ceduľka teda nie je presná.

foto: Wikimedia