Žiarovka, ktorá svieti neuveriteľných 112 rokov, zhasla na 10 hodín až v roku 2013

0
14237

Žiarovka stále svieti, USADokážete si predstaviť, že by ste nikdy nemuseli meniť žiarovky, alebo by sa spotrebiče nikdy nekazili? Možno ak by sa súčasní výrobcovia inšpirovali počiatkom výroby týchto výrobkov, kedy bolo základom priniesť ich ľuďom na používanie, možno by celý svet fungoval inak. Aj vy máte doma starý mixér a funguje lepšie než súčasné plastové? Občas máme naozaj dôvody myslieť si, že v súčasnosti funguje výroba na princípe rýchleho fungovania, opotrebovania a nutnosti kúpiť ďalšie a ďalšie. Najlepšie s výborným časovačom, aby spotrebič odišiel do hája čoskoro po záručnej dobe. Dôkaz toho, že existuje aj maximálne kvalitný výrobok, je žiarovka z americkej Kalifornie a mesta Livermore.

História slávnej žiarovky
Jej autorom bol Adolf Chailet, vynálezca, ktorý nedosiahol úspechy ako jeho konkurent Thomas Alva Edison a predsa ho prekonal aspoň v tomto smere. Žiarovka Livermore CaliforniaZostavil ju v spoločnosti Shelby Electric Company. Šlo o ručne fúkanú sklenenú žiarovku s hliníkovým vláknom. Žiarovku nainštalovali 18 júna roku 1901 na požiarnej stanici v Livermore. Bol to rok, kedy zomrela významná britská kráľovná Viktória. V roku 1903 ju presťahovali spolu s celou požiarnickou stanicou na ulicu Prvá a McLeodova a bez ujmy vydržala aj rekonštrukciu budovy v roku 1937. V roku 1976 bola žiarovka presťahovaná s policajnou a hasičskou eskortou spolu s náhradným zdrojom na požiarnu stanicu číslo 6 v Livermore. Kým dovtedy 75 rokov bola žiarovka napojená na 110 Voltov, na novom mieste ju napojili na 120 Voltov a odvtedy nevypli. Dnes má záznam v Guinessovej knihe rekordov ako najdlhšie svietiaca žiarovka na svete. V skutočnosti ide o 60 wattovú žiarovku, ktorá však svieti len na 4 watty a nikto nevie vysvetliť, čo ju drží tak dlho pri živote bez prestania.

Neumierajúca žiarovka zhasla až v roku 2013 a to aj tak na 10 hodín
Celý svoj život svieti žiarovka nad hlavami požiarnikov. Tí poznajú jej históriu a vedia o jej výnimočnosti. Parkujú pri nej vozidlá, je okolo nej ruch a hoci svojim slabým svetlom neosvetľuje miestnosť sama, svieti vďaka systému napájania, ktoré nedovolí výpadok elektrickej energie. Žiarovka má dokonca svoju vlastnú bezpečnostnú kameru, ktorá ju sníma a nahráva skôr z bezpečnostných dôvodov. Aj vďaka svojej ojedinelosti malo o žiarovku záujem niekoľko boháčov a človek nikdy nevie, kedy sa pokúsi nejaký šialenec presláviť napríklad tým, že ju zhasne.

Žiarovka Livermore California

20. mája 2013 nastal rozruch, pretože žiarovka zhasla. Stalo sa tak na 10 hodín pre výpadok elektrickej energie a zlyhanie generátoru. S obavami potom žiarovku zapli, či výpadok prežila. Na šťastie sa umrieť stále nechystá a svieti naďalej. Chailetova žiarovka z Livermore má aj svoje webové stránky.

Oficiálne stránky žiarovky: http://www.centennialbulb.org/, photo: Dick Jones