Pripyat, mesto duchov: evakuácia po výbuchu Chernobyľu bola pôvodne dočasná

0
3355

Evakuácia PripyatApríl 1986 priniesol jednu z najväčších katastrof moderného veku. Výbuch atómovej elektrárne Chernobyl vymrštil do priestoru niekoľko ton rádioaktívneho materiálu a predstavoval silu 80 násobku bomby z Hirošimy, ako uvádzajú niektoré zdroje. Miesto si vyžiadalo množstvo životov, ale ovplyvnilo ešte viac. Všetci preživší, zasiahnutí rádioaktivitou, ale aj ušetrení jej účinkom, z priľahlého mesta Pripyat, ktoré poskytovalo ubytovanie pracovníkom elektrárne, museli mesto opustiť.

Pripyat nebolo jediné
Neboli to však len ľudia z Pripyat, ale aj mnohých iných miest a obcí v širokom okolí. Celkovo mohlo ísť až o 130 000 ľudí, ktorí stratili svoje domovy. V okruhu 30 kilometrov od havárie nebolo ani živáčika, mimo hliadky a pracovníkov pracujúcich na zabezpečení miesta vybuchnutého 4. reaktoru. Tri zvyšné reaktory boli totiž stále v prevádzke a ich úplné odstavenie prebehlo až pred 13 rokmi. Rádioaktívny mrak, ktorý od elektrárne zaviali vetry ďalej do západnej Európy bol aj nad Slovenskom. Mrak zasiahol pätinu územia Bieloruska, keďže Chernobyľ postavili tesne pri hraniciach.

Evakuácia ľudí z Pripyat
Mesto bolo evakuované podľa niektorých informácií pokojne, bez toho aby ľudia vedeli, že sa už nikdy nevrátia k svojim veciam a do svojich bytov. Podľa dnes známych informácií sa evakuácia začala až niekoľko hodín od výbuchu a mala byť organizovaná trochu ľahostajne, hoci bola zrealizovaná úplne. Veľké množstvo ľudí však pozorovalo zmeny, silné bolesti hlavy, zvracanie a vážne ochorenia. Vyhlásenie, ktoré dorazilo do mesta ako vyhlásenie spoločné pre ozbrojené sily, úrady a komunistickú stranu dňa 27. apríla, informovalo o nehode v elektrárni a o záujme chrániť zdravie a prevažne deti, do ktorých sa vkladá veľká nádej budúcnosti. Obyvatelia mesta boli požiadaní, aby sa o 14:00 pripravili na evakuáciu a so sebou si zobrali len osobné doklady, nejakú hotovosť a trochu jedla. Požiadaní tiež boli, aby vypli všetky spotrebiče, plyn a vodu s tým, že sa onedlho opäť do svojich domovov vrátia. O stav mesta sa malo postarať niekoľko vybraných ľudí a zachovanie mesta (zamedzenie rabovaniu) mali mať na starosti policajné zložky. Po veľkých ochoreniach a úmrtiach sa však počet strážiacich ľudí v meste znižoval, až čoskoro obmedzil na niekoľko preventívnych prehliadok.

Niekoľko videí zachytávajúcich evakuáciu, si môžete pozrieť aj priamo tu:

Kontaminované materiály a stroje
Počas evakuácie a najmä pre jej účely boli do mesta privolané stroje, nákladné vozidlá a podobne, ktoré sa mali snažiť evakuovať obyvateľov, no tiež pracovať pri zabezpečovaní miesta havárie. Nákladné vozidlá, ktoré odpratávali trosky a pomáhali pri výstavbe sa samé zmenili na kontaminovaný materiál a nebolo ich možné použiť už nikde inde. Ich osud bol teda spojený s mestom a museli zostať tu. Dodnes sa tak môžu návštevníci mesta stretnúť s parkoviskom mŕtvych vozov.

Dokumentárny film o nehode aj o evakuácii s pohľadom na mesto v jeho ešte živej histórií.