História toaletného papiera: od sena a lopúchov po papier

0
8215

Toaletný papierNebudeme vysvetľovať ani na čo sa používa a ako, keďže každý z nás to veľmi dobre vie, hoci pri miere jeho dennej spotreby o tom možno aj veľmi silno pochybovať. To, čo však mnohí nevedia je, ako vznikal a čo mali ľudia pred tým, než ho vôbec vynašli. Cesta k nemu bola tŕnistá, priveľmi „bio“ a často nie veľmi príjemná.

V minulosti sa použilo čo prišlo
Bežne sa používalo seno, voda, tráva, veľké listy rastlín, starý textil, sneh, či šúpolie z kukurice. To záležalo od kraja a návykov danej spoločnosti. Staré civilizácie často nepoužívali nič, len vodu. V antických dobách mali veľké antické mestá a priamo šľachta, alebo senát toalety riešené formou podlhovastých lavíc s otvormi. V nich pracovali v stiesnených podmienkach otroci, ktorí sa brodili výkalmi a utierali konečník vodou a handrami všetkým, čo púšťali náklad dole často rovno na nich.
V stredoveku sa u nás používali v najvyšších kruhoch malé mačiatka a ich kožúšky. U starých Rimanov sa používali hubovité špongie na paličke, ktorými sa udržiavali čistí aj na vojenských ťaženiach. V Indii, Afrike aj Strednom Východe sú dodnes lokality, kde neexistuje žiadna forma utierania sa po veľkej potrebe. Podobne však potrebu vykonávajú aj niektorí naši spoluobčania, ako už dokázal server Youtube a tiež napríklad zábery známeho zúfalého Malačana.

Papier ako nástroj hygieny
Počiatky toaletného papiera akého poznáme dnes sa objavili v Číne v 14. storočí, no prvý priemyselne predávaný bol vyrobený v USA v roku 1857. Až v roku 1879 sa v spoločnosti Scott Paper Company začalo s výrobou namotaného papiera. Za toaletný papier si ľudia celkom prirodzene postupne brali papier, ktorého však v minulosti stále nebol dostatok. Využívali sa staré noviny, obaly od múky, cukrov a ďalší papierový odpad. U nás sa toaletný papier objavuje po II. svetovej vojne. Dlhé roky sa v našich končinách držal na pozícií toaletného papiera najšialenejší možný papier, aký mohli súdruhovia vymyslieť – lesklý nesavý obdĺžnik, ktorý rozotrel viac, ako nabral. Našťastie klasický toaletný papier v rolkách sa objavil v posledných desaťročiach aj u nás. Dnes poznáme dokonca niekoľko variant podôb balenia, od trhacích a všakovakých aj vtipných vzorov. Svoju osobitnú kategóriu dizajnu tvoria držiaky na toaletný papier od výmyslu sveta. Celkom iný level čistoty je používanie bidetov. Ide o zariadenia, na ktoré si potrpia fajnovky a ľudia, ktorých to skrátka oslovilo trochu viac. Slovák sa s nimi bežne stretne prekvapivo až na zahraničných dovolenkách a v obchodoch so sanitou.

Všade v civilizovanom svete sa však v oblasti osobnej hygieny počíta už len s vodou alebo klasickým toaletným papierom.