Záplavy v Thajsku zdraželi HDD disky a zmenili ekonomiku

59
49748

Thajsko koncom minulého mesiaca postihli záplavy, dokonca na toľko rozsiahle, že ovplyvnili celkom turistický ruch, odvrátili záujem mnohých turistov navštíviť Thajsko. Táto prírodná katastrofa však spôsobila aj jednu zvláštnu udalosť a to výrazný pohyb v cenách počítačového hardware a pokles na burze spoločnosti Western Digital. Najväčší výrobca pevných diskov a prenosných externých diskov Western Digital prišiel o hlavnú výrobnú halu, ktorá je pod vodou. Poškodených je aj niekoľko skladov. Svet na niekoľko mesiacov príde v plnom zásobovacom počte o WD disky z Thajska, čo už výrazne pohlo aj trhom a cenami. Nie len WD disky ale aj všetky ostatné značky stúpli cenou nahor. V mnohých prípadoch aj viac než o násobok. Predajcovia sa celkom oprávnene boja, že tento stav môže trvať dlhšie.

Vyhrali to tí, ktorí si kvôli nutnosti externe ukladať dáta, hráči na konzolách, a ďalší, disky kúpili v niektorom z posledných zlacňovaní. Žiaľ pred Vianocami, kedy stúpne predaj počítačových zostáv, notebookov, externých veľkokapacitných diskov a ďalších zariadení, je to smutné načasovanie prírody a náhod. Očakáva sa, že pevné disky zostanú na vysokých cenách ešte aspoň pol roka. Dá sa však očakávať ešte jeden jav. Ostatní výrobcovia diskov, ktorí aj mohli doteraz zostávať pozadu, majú teraz šancu preraziť, zvýšiť výrobu a pokúsiť sa čiastočne vyplniť miesto na trhu, ktorý bude mať momentálne vysoký dopyt po pevných diskoch.

Katastrofa nie len poškodila mnohé polia, podniky, výrobné haly rôznych známych elektrotechnickej výroby a turistický ruch, pohla aj akciami rôznych spoločností vrátane WD, čo neprináša krajine samotnej žiadne dobré správy.

Comments are closed.