Ako vyčistiť mobilný telefón pred jeho predajom

0
4417

Chystáte sa niekomu darovať, alebo predať mobilný telefón? Dávajte si veľký pozor na zachovanie osobných údajov a dát v ňom, aby ste na to nedoplatili. Dnes sa dá zneužiť všetko. Osobné údaje, nezmazané telefónne čísla, uložené heslá do emailových schránok, do banky a podobne. V jednom plne využívanom mobilnom telefóne toho nájdete naozaj veľa, čo novému majiteľovi môže niečo o vás povedať. Povedzme však, že naozaj nechcete nič v žiadnom prípade riskovať a chcete sa zbaviť telefónu čistého. Tu je niekoľko rád ako na to v troch stupňoch bezpečnosti.

1. základný stupeň:

  • zálohovanie na SIM kartu a presun inam a kompletné zmazanie kontaktov v telefóne
  • kompletné zmazanie správ prijatých, odoslaných, prijatých, rozpísaných, prednastavených
  • kompletné zmazanie videí, fotografií, iných vlastných súborov na mobilnom telefóne po pripojení k počítaču. Nezabudnite na prípadne audio nahrávky *.amr
  • odstráňte pripomienky a poznámky pri budíkoch a v aplikáciách ako sú poznámkové bloky, diáre, pripomienkovače, udalosti a podobne.
  • pri inteligentných telefńoch zmažte všetky prednastavené heslá ako napr. na Facebook, Youtube, ICQ, Yahoo a podobne.


2. rozšírený stupeň

  • body prvého stupňa
  • obnovte prednastavené nastavenia – DEFAULT SETTINGS alebo označenie FACTORY SETTINGS / továrenské nastavenia.
  • vyčistite zoznam známych zariadení pre Blutooth, ich autorizácie a názvy.
  • vyčistite záložky internetového prehliadania, dočasnú pamäť
  • Niektoré hry so slovami, či hry, ktoré by mohli novému majiteľovi priniesť pomýlenú mienku o vás.

3. profi stupeň ochrany

  • pri predaji neznámym osobám sa po väčšine odporúča prepálenie kompletného softwaru odznova, čím sa všetko zmaže. Pokiaľ je táto možnosť nedostupná a komplikovaná a zároveň predajca trpí určitou paranojou, je tu ešte jeden náš tip, ako docielite, že zmazané videá a fotografie v pamäti telefónu nebude možné obnoviť. Súbory sa totiž ukladajú a zmažú sa pri ich zmazaní len ich názvy a schopnosť zobrazenia. Inak sú súbory stále uchovávané v pamäti, pokiaľ ich nepremažene iným súborom. Toto sa dá jednoducho docieliť. Vyčistite kompletne telefón, spustite nahrávanie videa ale stačí ak telefón necháte položený na posteli či kresle. Nahrá sa tak v podstate nič, nič cenné a rovno do plnej voľnej pamäte telefónu. Nakoniec spravte pár fotografií prázdnej čistej steny na absolútne zaplnenie celého telefónu. Týmto ste kompletnú pamäť zaplnili. Nahraté a odfotené súbory zmažte a aj keby ich niekto obnovil, nedopracuje sa k ničomu.

Pokiaľ predávate mobilný telefón aj s veľkou pamäťovou kartou, tam to funguje podobne. Skúste však nejaký väčší súbor nepotrebného neosobného videa *.3GP, alebo niečoho narafičeného, trebárs zaheslovaný *.ZIP kopírovať do vyčistenej karty toľko krát, koľko len vojde. Do plna potom kartu zaplňte nejakým neškodným obsahom. S mp3 lebo jpg súbormi neosobného charakteru. Nakoniec aj tieto súbory zmažte. Tým, že vytlačili všetko pôvodné čo na karte bolo ste docielili úplnú stratu osobných vecí a obnoviteľných údajov.