TOP 6 najdrahšie syry na svete – zrejúca investícia

0
8769

Vedieť si pochutiť na dobrom kvalitnom syre je vecou gurmánstva a pôžitkárstva, ktorú dokáže pochopiť najviac milovník vína a iných konkretizovateľných tekutých či pevných lahôdok. Pripraviť si doma syr kedysi zvládali domácnosti u nás bežne, dnes si ich radšej kupujeme. Za kvalitu a tradičnú značku sa však platia nemalé peniaze. Najmä ak ide o slávne syry a ešte k tomu z neobyčajných zdrojov. Nadšencov pre gastronómiu a kvalitné syrové pochúťky možno ani neprekvapí, že za naozaj kvalitný výber by mohli dať viac než celú svoju výplatu. Treba len dodať, že nasledovný rebríček je zostavovaný zo syrov pravidelnej produkcie a teda nejde o syry, ktorým stúpla cena len preto, že niekomu patrili, alebo sú posledným vyrobeným kúskom nejakého významného výrobcu. Tieto všetky sa dajú kúpiť aj dnes, stačí byť na správnom mieste, alebo obchodovať s takýmto neobyčajným artiklom.

Cheddar kvalitný syr

6. Caciocavallo, Taliansko

Syr z južného Talianska, ktorý je charakteristický typickým tvarovaním do hruštičky priškrtenej motúzikom, sa skladuje na tyčiach a predáva v cenách od 20 EUR do pokojne viac ako 500 EUR za balenie. Rozdielnosť ceny spočíva aj v troch vyrábaných druhoch, no tiež v kvalite, ktorá tkvie v mlieku plemena Podolica. Odolná krava schopná prežiť v horských oblastiach s minimálnymi zrážkami sa dojí len v určitom období. Získava sa z nich mlieko, vďaka ktorému majú drahé reštaurácie možnosť ponúknuť svetovo obľúbený syr s chráneným označením pôvodu.

5. Starý Bitto, Taliansko / Čína

Tradícia výroby talianskeho syra Bitto údajne siaha až do keltských dôb. Hoci s atento syr predáva bežne vo svete na rôznych špecializovaných aukciách, jeden Bitto je nad všetkými ostatnými. Majú ho odložený v Číne a je z pomedzi všetkých syrov najstarší. A údajne stále jedlý. Ide o ročník 1997 a za kilogram veľkého ťažkého kotúča zaplatíte najmenej 300 EUR.

4. Wyke Farms Vintage Cheddar, Veľká Británia

Wike Farms je pomerne dobre známa značka, ktorá predáva svoj čedar aj cez internet s úspechom. Ich zlatý cheddar s prímesou hľuzoviek však z bežného cheddaru robí niečo naozaj extra. Kilogram tohto syra stojí približne 360 EUR.

3. Clawson Stilton Gold, Veľká Británia

Stilton gold cheeseVýrobca kvalitných syrov Clawson Stilton si svoje meno v Británií už vybudoval ako vynikajúci producent syrových pochúťok plesňových aj zrejúcich syrov. Keď však k Vianociam pripravili syr injektovaný jedlým zlatom, vznikol originál Clawson Stilton Gold, o ktorý rýchlo prejavili záujem aj zahraničné celebrity. Zlatý je 67 krát drahší, ako bežný Clawson Stilton. Ak by ho už dávno nevypredali, prípadne ak ho znova vyrobia, kilogram syra Clawson Stilton Gold by stál 600 britských libier. To je viac ako 840 EUR.
Foto: pursuitist.com

2. Syr z Losieho Domu, Švédsko

Švédske mestečko Bjurholm je producentom svetovej rarity. Losie mlieko spracúvajú a vyrábajú z neho excelentný syr. Konkrétne ide o pár Christera a Ullu Johanssonovcov, ktorí vďaka niekoľkým losom a ich mlieku vyrábajú syr so síce obmedzenou produkciou, no tiež mimoriadnej kvality a ceny. Nájsť ho môžete len na ich farme a v reštaurácií Älgens Hus farm, prípadne na objednávku. Cena syra sa pohybuje od 500 dolárov za libru, zhruba 950 EUR za kilogram. Losie mlieko pritom pijú aj v iných severských krajinách, po Švédsku najviac v Rusku, no len v Bjurholme sa darí z neho vyrábať syr.

1. Oslí syr Pule, Srbsko

Pule je jeden z najslávnejších syrov sveta, ktorý robí Balkánu a konkrétne Srbom v Sremskej Mitrovici dobré meno vo svete gastronómie. Vyrába sa z mlieka, ktoré sa zas získava trochu netradične z oslov. Často označovaný za najdrahší syr na svete sa získava pomerne komplikovane len z určitých samíc, ktoré nie sú na dojenie vhodné kedykoľvek. Na získanie kilogramu syra je potrebných približne 25 litrov mlieka. To najdôležitejšie, čo mu mimo mlieko dáva charakteristickú chuť, je údenie. Jeho cena začína na 1400 EUR za kilogram.