Taliansky škrtený syr Caciocavallo pochádza z mlieka podolice

13
15872

caciocavallo syr, zdrojSyr, ktorého cena sa pohybuje na rovnakej úrovni ako cena striebra, je tiež nazývaný ako „horský syr“. Poznáme celkovo tri druhy líšiace sa len chuťou a to Caciocavallo podolico campano, Caciocavallo podolico lucano a Caciocavallo podolico del Gargano. Svetlý syr z kravského mlieka sa vyrába len z mlieka plemena Podolica.

Odolné kravy plemena Podolica
Mlieko sa získava dojením kráv plemena Podolica, ktoré je dnes skôr vzácne, extrémne odolné, obývajúce horský región južného Talianska. Odhaduje sa, že do Talianska ich priniesli Góti, alebo Lombardi v dávnej minulosti z oblasti Ukrajiny. V minulosti ich využívali ako ťažné zvieratá v poľnohospodárstve. Po nástupe strojov význam plemena ustúpil a preorientoval sa na získavanie mäsa, v malej miere aj mlieka. Výnimočnosť kráv spočíva v tom, že dokážu prežiť aj tam, kde žiadne iné zviera nie. Vystačiť si totiž dokážu aj s krovinami a chudobnou horskou trávou.

V predaji
Balí sa pre komerčný predaj do menších umelých črievok do tvaru hrušky, ktorý sa stiahne špagátom prírodného materiálu. Predáva sa často zavesený. Jeho receptúra je zákonom chránená podobne ako proces výroby. Charakteristický je pre regióny Kalábria, Kampánia a Puglia. Syr Gargano sa vyrába len vo Foggii. Kampánsky typ zase len v Salerne a Avelline. Jeho cena sa pohybuje okolo 650 dolárov za libru. Obsahuje 38% tuku a váži približne 1 až 2 kilá, prípadne väčšie balenia majú 5 kilogramov. Jedáva sa až po jedle na záver, napríklad ako pochúťka k červenému vínu s celozrnným pečivom. Kvalitný ročník vo svojej 2 kilogramovej verzii stojí okolo 200 dolárov. Zhruba tak môžeme počítať s priemernou cenou 100 dolárov za kilogram. Lacnejšie verzie syra kúpite v cene 20 EUR za dvojkilogramové balenie. Tie najlepšie ročníky a druhy sú však určené na špecializované aukcie a hodnota takej „hruštičky“ stúpa nad 500 EUR.

Foto: Caciocavallo

Comments are closed.