Pili ste už šampanské? Slováci si ho často pletú s bežným sektom a Hubertom

0
1507

Po celom Slovensku aj Česku na Silvestra pili tisícky ľudí šampanské. Kúpili šampanské a k Novému roku šampanským aj pripíjali a šampanským aj pokračovali do rána. Keby však naozaj bola pravda to, čo si mnohí myslia, asi by sme sa nedoplatili a Francúzi by mali veľkú radosť z predaja ich značky. Prečo? u nás sa mnohí dosť zásadne pletú, keď nazývajú sekty a všetko alkoholické bublinkové šampanským.

Nie je šampanské ako Šampanské
Šampanským mnohí chybne nazývajú všetok bublinkový alkohol mimo piva. To je zásadná chyba, ktorú robia aj ľudia v televízií, moderátori, ľudia v rádiu, v politike, medzi hercami, skrátka všade. Človek z gastronómie, človek vzdelaný, ale vie, že ide o omyl. Na to, aby mohlo byť šampanské Šampanským, musí pochádzať z výnimočnej vinárskej oblasti Champagne z Francúzska. Vyrába sa výhradne len z troch odrôd hrozna a to Pinot Meunier, Pinot Noir a Chardonnay. Jedine toto je šampanské a to všetko ostatné sa na śampanské len hrá. Jedno z najdostupnejších šampanských sa cenovo môže pohybovať vyššie než 25 €.

U nás a v Čechách šampanské bežné nie je
V Čechách je najkvalitnejšie Bohemia sekt. Sklamalo jedine to, ktoré v ostravskom Makre dávali k vysokým nákupom zadarmo. Podľa niekoľkých zákazníkov, ktorí takýto Bohemia sekt dostali, to ani Bohemia sekt nebol. Na Slovensku je známy a veľmi obľúbený Hubert. Ten má na Slovensku dlhú tradíciu a dokonca jednej našej známej priateľky dávny predok bol tým, čo receptúru doniesol z Francúzska a tým započal históriu výnimočného kvalitného nápoja. Celý náš trh ale zaplavilo aj množstvo jednoduchých a dovážaných nápojov podobného vzhľadu a chuti. Samozrejme, že lacnejších, všakovakého pôvodu. Hoci pravé šampanské je jediné šampanské, k Silvestru máme mať spojené šumivé vína / sekty a nie mylne výhradne značku Champagne. Šumivých vín máme mnoho. Problém je ale ľudí naučiť, že na Silvestra určšite nepili šampanské a upozorniť na to, že šampanské mnohí v živote neokúsili. Problém je všetkých naučiť, že pili a chcú piť sekt, šumivé víno, alebo lokálne slangovo nazývané pojmom „bublinky“. V podstate ide o to isté, ako keby sme akýkoľvek mobilný telefón nazývali iPhonom. Nadšený z toho nebude ani výrobca, a ani vyznávači a užívatelia pravých iPhonov.

obrázok z: http://theluxuryhub.com