Kešu oriešky a niekoľko zaujímavostí a vlastnosti tejto pochúťky

0
7054

Kešu orieškyKešu oriešky patria medzi najobľúbenejšie pochúťky, ktorým mnohí z nás nevedia odolať. Svoju popularitu si získavajú najmä svojou pevnosťou a mierne sladkou príjemnou chuťou, zároveň olejnatosťou a stálosťou hmoty. Dokonca v skutočnosti nejde o orech, ale o tvrdú nažku, ktorá je v prírode obalená pevným obalom. Takto obalená nažka tvorí spodok ovocia podobného jablku, alebo rajčine, ktoré sa aj nazýva „kešu jablko“. Plody rastú na ovocnom strome s latinským názvom Anacardium occidentale, ľadviňovníkového typu (podobná je ešte mandľa a pistácie) dorastajúceho až do výšky 12 metrov. Ten rastie v teplých oblastiach vo výške viac ako 1000 metrov nad morom, rodiť jedlé plody je schopný až po 4 roku života a úrodu je schopný prinášať až 30 rokov. Zrelé plody sa zbierajú od júla do septembra. Semená majú veľmi nízku klíčivosť, takže mimo prales a prírodné plantáže sa o jeho rozšírenie snažia aj na rôznych plantážach v Afrike až po Indiu, kde sa mu tiež darí. Aby sme sa dostali k oriešku, museli by sme oddeliť pevnú nažku od kešu jablka a dlhšie ju pražiť. Práve pražením sa otvorí tvrdý obal a oriešok sa stáva jedlým. Obal samotný obaľujúci biely plod je prudko jedovatý, konečným konzumentom však už nič nehrozí a pre vysoký obsah zdraviu prospešných látok je kešu obľúbenou pochúťkou vyznávačov zdravej výživy. Jedovatosť obalu sa totiž neutralizuje práve teplom, inak by praženie nebolo vôbec nutné.

Domovina tejto pochúťky sa nachádza v pralesoch severnej Brazílie, kde ju tradične spracúvajú domorodci aj plantážnici rôznymi spôsobmi. Kolonizácia Južnej Ameriky a rozširovanie plodín rozšírilo kešu až po Indiu. Príbuzné sú stromy Anacardium humile, Anacardium nanum z rovnakej oblasti a za príbuzného možno považovať aj strom Anacardium rhinocarpus zo severu Južnej Ameriky.

Výživové hodnoty
Falošné orechy, v skutočnosti pevné stvrdnuté nažky, známe ako kešu, obsahujú vysoký obsah mastných kyselín a pomáhajú znižovať cholesterol. Obsahujú horšík, ale aj vyššie hodnoty vitamínov A, B1 a E. Majú vysoký (až polovica obsahov) obsah tuku, bielkovín a cukrov. Z minerálnych látok je ešte zastúpené železo a zinek. Celkový zoznam podporných a pozitívnych obsiahnutých látok ešte dopĺňa v malej miere beta karotén a niekoľko ďalších látok priaznivo pôsobiacich na zdravie očí, bunkovej štruktúry a kože. Mäkké časti plodu sa využívajú na výrobu ovocného likéru, alebo spolu s mäkkými listami a konármi sa vytvára zmes, ktorou sa kŕmia domáce zvieratá. Plod a šupka je tiež vysoko stálym prírodným farbivom.

Využitie v kuchyni
Mimo fakt, že ide o typické orieškovské mňam (celkom surové, čiastočne opražené, solené, alebo ako zmes s inými orechami), kedy zmyslom a jazyku polahodí pár desiatok gramov orieškov na spríjemnenie chvíle, sa kešu objavuje aj v kuchyni. Napríklad ako prísada do nátierok, do krémov, alebo v cukrárstve. Od dostupnosti kešu drží vyššia cena a malé balenia orieškov. Kedysi nedostupný artikel na našom trhu je však aj napriek cene populárny. Gastronómia na Slovensku oriešky kešu využíva minimálne, no experimentujúce gazdinky poznajú mnoho receptov bohatého využitia kešu, napríklad pre jeho obsah tuku a chuť.