Grilovačka na záhrade: pozor na muchy, vajíčka nakladú za pár sekúnd

0
18300

Grilovanie mäsa, grilovačka SXCGrilovacia sezóna je v plnom prúde. Pre mnohých je vychutnanie si ťažko zveľaďovanej záhrady pri grilovačke zaslúženou odmenou. Pozvať priateľov, rozžhaviť uhlíky a prichystať mäso… možno sa aj vám začali zbiehať slinky. Ak už sme pri mäse, z osobnej skúsenosti a zo skúseností ďalších majstrov domáceho grilu je dobré upozorniť na prírodu a jej prekvapivé čísla.

Mucha, ako nepriateľ
Či už kotlíkový guláš, alebo grilovačka, pri oboch neraz porciujeme mäso aj priamo vonku. Aj keď sa to nezdá, aj taká obyčajná mucha vie ovplyvniť priebeh priateľského stretnutia a vôbec pôžitku z mäsa. Poletujúca mucha ešte nemusí byť taká hrozba, ako tá, ktorá si neohrozene hovie na kúsku mäsa krátku chvíľu bez toho, aby ste o nej čo i len tušili. Ako je známe, mucha dokáže za pár minút naklásť vajíčka. V počte niekoľko desiatok, až stoviek vajíčok sa dokáže vyliahnuť už za 8 hodín, takže ani nemusíte byť prekvapení, ak náhodou grilovačku po naporciovaní odkladáte na druhý deň a v mäse nájdete neželanú inváziu. Mucha prioritne vyhľadáva hnijúce a silne aromatické potraviny, hnoj, ale dokáže sa uskromniť aj na čerstvé mäso, salámy, šunky. Napríklad, ak obložený chlebík nechá dieťa na slnku a opakovane sa k nemu vracia.

Zdravotné riziká
Na počudovanie nemá prehltnutie mäsa s nakladenými vajíčkami údajne žiadne negatívne účinky. Mäso, ktoré je napadnuté mušími larvami, už však môže niesť známky kvalitatívnych zmien, obsahovať nežiadúce látky a podobne. Existujú štúdie, ktoré využívajú larvy a vajíčka ako cenný zdroj bielkovín pre výživu zvierat, pričom sa uvažuje aj nad využívaním pre získavanie látok pre stravovanie a doplnky pre ľudí. Na druhej strane, bola by hlúposť vedome zjesť mušie vajíčka a po pravde si to nedokážem ani predstaviť.

foto: SXC.hu