Libor Vojáček ochutnal pivá z 131 krajín sveta

0
1939

CzechBeerManNazvali by ste ho pivným kráľom, možno aj právom. Ochutnal pivá z 131 krajín sveta, po mnohé si prišiel osobne, iné sa k nemu dostali pre jeho záľubu a tiež vlastne jedinečnosť v ojedinelom koníčku. Niekto zbiera známky, iní zbierajú zážitky z ciest. Pán Libor Vojáček známy ako CzechBeerMan zbiera ochutnávky pív. Osobne sa venuje ako amatérsky redaktor pivárčine na niekoľkých serveroch, sleduje pivársku scénu, sám si dokáže pripraviť vlastné pivo a samozrejme by sme ho právoplatne mohli označiť za pivoznalca. Páru mu zrejme ani nie je, preto vám radi prinášame rozhovor, kde pán Vojáček bližšie predstaví svoj koníček, či dokonca životné poslanie a poodhalí trochu niečo z tajomstiev pív na svete.

1. Priznajte, ako je vôbec možné ochutnať toľko pív z celého sveta?
Když jsem byl v roce 1987 na vojně říkalo se : „Voják se stará, voják má“ … haha. Musíte se tedy starat. Ale teď vážně: je to vcelku jednoduché, každý člověk, zvláště muž, by měl mít přece nějakého koníčka. Nějakou výzvu. Co je to za muže kterého nic nezajímá, který nemá hobby?? Muž je přeci hodně ješitný a tak musí mít něco čemu se věnuje a v čem je dobrý… čím se může chlubit, co může rozvíjet a zdokonalovat. Co ho baví a čím žije. Já jsem Čech, a tak mám přirozeně kladný vztah k pivu. A tak jsem si řekl že to pivo nebudu jen pít po hospodách, ale že se pivu budu věnovat „vědecky“…. Tak se zajímám o pivo. O pivovarnictví, o světové pivovary, o pivní značky. Jezdím po pivovarech a píši reportáže… A abych měl zábavu na celý život, rozhodl jsem se že zkusím ochutnat pivo ze všech zemí světa kde se pivo vaří… a koníček byl na světě. A děláte–li své hobby opravdu důkladně, a hlavně s nadšením a láskou,…. a pokud Vás to hodně baví…. jste obvykle v tom koníčku dobrý! Chci být dobrý…

2. Počítali ste, z koľkých krajín Vám ešte zostáva ochutnať, aby ste mali vo svojej ochutnávačskej zbierke komplet počet krajín?
V tomto mám vcelku pořádek (i přes svojí pověstnou nepořádnost): do dnešního dne (18.8.2010) jsem ochutnal piva ze 131 zemí. Je to něco více přes polovinu. Vezmete-li v úvahu že na naší planetě je 203 naprosto suverenních zemí (z toho je 10 ne zcela plně mezinárodně uznaných, jako je třeba Kosovo, Taiwan či Palestina), mám ještě co dělat.). Na mé pivní mapě je tedy stále ještě 72 „mrtvých“ zemí… z nich se ale v cca. 21 nevaří pivo (Mauritanie, Oman, Brunei, Afganistan – tam se nevařilo nikdy!, Andorra, atď.), takže konečné číslo se pohybuje někde okolo 50. Pořád je co dělat a co doplňovat. Nepřeji si aby má sbírka byla kompletní. Chci mít stále před sebou výzvu! Chci mít co „nahánět“. Jak divokou zvěř. Tím že něco dokončíte, přestává to mít kouzlo…
Navíc při shánění piv zažijete i spoustu legrace a získáváte nové přátele po celém světě. Hodně mi pomáhá Skype a internet. Je tu ale předpoklad umět nějakou světovou řeč. Hodila by se mi španělština či francouzština. Ale umím velmi dobře anglicky, byl jsem pár let v USA, takže i s ní si vystačím… neumím si představit můj koníček bez znalosti angličtiny,… byl bych úplně mimo hru!

3. Čo hovorí na tento koníček rodina?
Žiji bohužel sám s dvěma mými malými dětmi, rozvedl jsem se, má žena byla z exotické ciziny (Filipíny) a nějak neunesla přesazení do jiné země, po 12 letech jsme se rozvedli. Takže děti mi fandí, a já je od malička učím co je to pivo. Aby věděli! Ne snad proto, aby se z nich stali později alkoholici, ale proto aby si uvědomovali jací příslušnící jakého národa jsou: národa českého, … a pro tento národ pivo nebylo jen pouhým pitím,… pro Čechy je pivo a pivovarnictví kus jejich národní hrdosti, neoodiskutovatelný kus tradic a historie, a část našeho života… i mého života. Ano, my Češi milujeme naše PIVO. Jsem na to pyšný!

4. Ste aktívny šofér? 🙂
Jistě ….ano jsem, v práci musím jezdit. A proč se ptáte??? Myslíte si že jsem pořád „na mol“. Můj koníček přece není o pití,…. můj koníček je hlavně o tom mít nějaký koníčka.

5. Spomínate si ešte na svoje začiatky? Videli ste už vtedy pred sebou víziu takého vysokého čísla, alebo ste si z ničoho nič uvedomili, že už máte aspoň 30 za sebou a budete teda v tom pokračovať?
Vždy když začínáte jde vše rychle,… jste-li úplný začátečník, stačí si zajet na pivní festival Pivní Míle (Bier Meile) do Berlína, který se koná každý první týden v srpnu, a máte hned piva z 30 – 35 zemí… ale čím déle sbíráte, tím to přibývá pomaleji. Těším se na okamžik až mi budou chybět piva jen z tak exotických států jako je Svatý Tomáš a Princův Ostrov, Bhutan, Kapverdské ostrovy či Vanuatu! I když ty nevětší „exotiky“ už mám asi zřejmě za sebou… Rovníkovou Guineu, Lesotho, Palau, Cookovy ostrovy či Haiti. Na druhou stranu, a to se stydím, z Evropy mi zbývá stále ještě Lotyšsko a Monako (tam je malý minipivovar v hotelu).. ale dostanu je! Haha. Nicméně sbírat jsem začal s jasnou vizí : „vypít celý svět“ …..

6. Zbierate aj niečo s motívom piva, či samotné plechovky, plné či prázdne?
Ne ne. Já hlavně rád píši. Píši tedy reportáže z českých pivovarů a sbírám si ty „své pivní chutě“, seženu-li nějaké pěkné pivní etikety či tácky, prodám je skutečným sběratelům abych měl nějaký fond na mé cesty po pivovarech a na nákup piva.

7. Je z tých ochutnaných niektoré také, ktoré sa úplne zapísalo do pamäti, ako jedinečné a zároveň je niekde celkom na vrchole Vášho pomysleného rebríčka? A ktoré naopak by ste nikomu neodporúčali ani zadarmo?
Nechci aby to znělo nafoukaně či nacionalisticky ale všeobecně opravdu výtečné pivo se vaří jen ve třech zemích: v České Republice, v Belgii a v Německu. Pro mě jsou absolutní špička piva z některých českých minipivovarů, při jejichž pití se Vám vybaví opravdová nebeská mana:
Františkův Ležák 13% ze Zámeckého pivovaru Oslavany,
Dvorní Ležák polotmavý z Pivovarského dvoru Chýně u Prahy,
pivo Belgrád z Pivovaru Železná Ruda,
pivo Prokop Jantar ze Zámeckého pivovaru Chýše u Lubence,
a pivo Grošák z Minipivovaru Koníček ze Vojkovicích
taktéž piva z Pivovaru Modrá Hvězda v Dobřanech u Plzně,
a domácí pivo pana Ing. Kapra, sládka pivovaru Lotr z Plzně! To jsou špičky.
Velmi dobrá jsou i piva z amerických minipivovarů! A belgické a německé speciály. Ale je to vše jen subjektivní názor, pozor…
Konec žebříčku jistě obsadí pivo Barada ze Sýrie, Xirdalan z Azerbajdžánu, Prestige z Haiti a jiná exoticky-exotická piva-nepiva…

8. Spája sa s Vašim koníčkom aj nejaká naozaj neuveriteľná príhoda? Veď tá si istotne žiada mnoho zábavných situácií, predsa len pivo je alkoholický nápoj.
Život se neskládá z neuvěřitelných příhod, na to je moc reálný a krátký… ale život se skládá z neuvěřitelných náhod. No představte si: sedíte na Skype, potřebujete pivo z Mozambiku… tak náhodou kliknete na zcela neznámeho člověka na seznamu Skype. Dle bydliště má být z Maputa, hlavního města státu Mosambik! A ten človek Vám za 5 minut online odpoví a máte s ním rozhovor. Dozvíte se že pracuje v logistické kurýrní firmě DHL, a že je Vám ochoten poslat 5 piv z Mosambiku gratis, neboť má možnost si poslat ročně 5 zásilek do celého světa zadarmo na firemní útraty! No není už toto samo o sobě „naozaj neuveriteľná príhoda“? Stále nevěříte, ale uvěříte až Vám za 3 dny později před Vás dům přijede žlutá dodávka s nápisem „DHL“ a řidič Vám předává balík z Afriky. Když ho rozbalíte, je v něm narovnaných 5 lahví mosambického piva Laurentina! Ano, i takovéto náhody se stávají…
A nebo když Vás muž ze státu Čad nabízí že Vám rád pošle jedno čadské pivo, ale
Vy mu musíte na oplátku zaplatit 250 USD a ještě mu zařídit Schengenská víza pro celou jeho rodinu… to je přece kopec zábavy, ne? Takto poznáváte svět a máte o
zábavu postaráno. Globální svět má své stinné i světlé stránky…

9. Čo nealkoholické pivo? Je u Vás rovnocenné ako to klasické?
Nealkoholické pivo? Co to je? To je taky pivo? Hahaha.
Vždyť v tom Vámi jmenovaném „pivu“ chybí to podstatné: pivovarská kvasinka!

10. Správny názor 🙂 nuž a ďalšia otázka. Čím vlastne v pivnom svete ste? Možno Vám toto životné poslanie budú závidieť mnohí muži. Stretli s takými názormi, že Vám Vaše skúsenosti a zážitky niekto závidel?
Jsem jen CzechBeerMan, a tedy muž kterého baví PIVO! Každý má nějakého koníčka. Já také nezávidím někomu že sehnal právě známku z Mauritiusu, že?
Závist není dobrá vlasnost. Ale jeden muž jménem Meshack Kwibonelwa (a považuji ho za férového chlapa a vzdáleného přítele) z afrického státu Tanzanie mi napsal že mi můj koníček závidí, a že by chtěl být jako já… prý by chtěl být „beer man“ (pivní muž)… že prý něco takového, takový koníček, je na africké poměry „neuvěřitelný luxus“. Tak si toho „luxusu“ dopřávám, a zamýšlím se zároveň jak je svět nespravedlivý a nevyvážený… a mrzí mě to! Pro někoho je i pivo luxus… žijeme opravdu v 21 století? Jedni vypouštějí družice na Venuši a druzí kopou brambory ještě ručně. Jedni pijí 25 letou skotskou whiskey a kupují v drahých obchodech láhev portského za 999 EUR, a pro druhé je láhev piva luxus? Tohle je náš svět? Můj není zcela určitě…!

11. Je niektoré pivo také, kvôli ktorému by ste boli ochotný urobiť viac než len za ním merať cestu a kúpiť si ho pohár, dva, tri či viac?
Ano, vzrušuje mě pivo ze Sváteho Tomáše… jmenuje se CREOLA! Nemusí být vůbec dobré ale já ho chci! To samé platí o pivo RED PANDA ze státu Bhutan! Sem s ním,… dám půl mého království a mojí dceru za ženu (ale musíte si ještě počkat, je jí teď teprve 12 let… haha)

12. Ak by Vám chcel niekto pomôcť s Vaším koníčkom a bol by niekde na ďalekých cestách, ba dokonca by si na Vás spomenul, je možnosť sa s Vami spojiť?
No samozřejmě, budu velmi rád za každou pomoc, napsat mi můžete na:
czechbeerman(zavináč)seznam.cz a odpovím do 24 hodin. Pošlu Vám mojí „chyběnku“… seznam zemí které do své sbírky potřebuji: Myanmar, Kambodža, Malaysie, Chile, Nová Kaledonie, Kapverdy,… je toho dost … přeji šťastnou cestu případným mým pomocníkům… NA ZDRAVÍ a s pivovarským pozdravem: Dej Bůh štěští ….

Ďakujem pánovi Liborovi za naozaj zaujímavé informácie, najmä tipy na kvalitné pivá. Nebudem sám, koho potešili pikošky, príbeh o zamestnancovi z DHL ale aj výmyselníka, ktorý sa chcel dostať do Európy. Neskôr Vám ukážem zoznam krajín, z ktorých pivá zatiaľ pivný muž neochutnal. (PS: odpusťte nám mix jazykov a prípadné chyby, veď sme len ľudia 🙂