Ako spoznať kvalitný džem v obchodoch – čo obsahuje?

1
3119

Čo si človek sám nevyrobí, nemá isté zloženie. Nedôvera v niektoré kupované výrobky je opodstatnená mnohými aférami a medializovanými prípadmi. Kupované džemy v obchodoch majú niekoľko zaujímavostí podobne, ako ovocné džúsy. Džús, ktorý má byť banánový a nakoniec obsahuje aj jablká a mrkvu vie prekvapiť. Podobne sú na tom aj niektoré pečeňové paštéty, kde až v zložení zistíte, že je vo výrobku 25% pečene a 35% bravčových koží. Čiže už ťažko možno hovoriť o pečeňovej paštéte, ale skôr o kožnej, čo už asi nekúpi nikto. Džemy sú na tom podobne. V zložení sa dočítate, že je v obsahu viac jabĺk ako jahôd a predsa ide o jahodový džem. Kde sú tie časy džemov od babičky, ktorá keď vám dala do tašky jahodový džem, vedeli ste, že ho vyrobila zo skutočných jahôd a použila pri tom len cukor? Tie časy vystriedala doba, kedy je menej namáhavé veci kúpiť, ako vypestovať, pripraviť a skladovať.

Správny džem by mal mať viac ako 35% ovocia
Zdá sa až neuveriteľné, že výrobcovia dokážu vyrobiť džem s veľmi malým podielom ovocia. Zvyšok tvorí voda, chémia a látky, ktoré tam už nemajú čo hľadať. Na to, aby sme potravinu mohli nazvať džemom, by malo ísť o aspoň 35% podiel ovocia. Ideálne až o 50%. Pri kupovanom džeme sa vtedy zvyšuje aj jeho cena, no naopak sa minimalizuje šanca nálezu emulgátorov. Nie každý džem uvádza percentá. Stačí, ak uvedie počet gramov ovocia na 100 gramov džemu. Tento údaj sa často uvádza aj pri cukre.

Kvalitný džem si vystačí s ovocím a cukrom
Cukor je látka, ktorá pri ovocí pôsobí ako konzervant. To výrobcom často nestačí a obohacujú tieto zmesi ďalšími umelými sladidlami, konzervantmi a tiež často farbivami. Emulgátory označené písmenom E a najčastejšie trojciferným číslom nepredstavujú vždy zdravotné riziká. V džemoch na zahustenie používajú pektín a guarovú gumu, na ďalšie úpravy kyselinu citrónovú a citran sodný. Prijímať ich však čo najmenej je pozitívnym krokom. Tam, kde ich však vôbec nebolo treba, otvárajú priestor na uvažovanie, čo bolo dôvodom ich pridania. Farbivo môžu používať napríklad v prípadoch, kedy v zmesi prevláda hmota z iného ovocia, ako je na etikete. Alebo keď samotné ovocie nevyniká lákavou farbou.

Comments are closed.