8 potravín, ktoré zmenili Európu vďaka objaveniu Ameriky

0
21263

Zelenina, kukurica, rajčiny, paprikaPo objavení Ameriky nastali obrovské výmeny plodín a zásadné zmeny v poľnohospodárstve. Do Ameriky sa privážali obilniny, cukrová trstina a citrusové plody, ktorým sa darilo v tropických oblastiach. O ich obrábanie a údržbu sa starali najčastejšie starali čierni otroci. Najmä v severnej Amerike sa rozšírilo hromadné pestovanie bavlny a tabaku, v strednej a južnej Amerike zas cukrovej trstiny a ďalších plodín. Do Európy sa však priviezlo viacero plodín, ktoré absolútne zmenili celú gastronómiu, jej smerovanie a vôbec výrazne ovplyvnili stravu a pestrosť potravy celej Európy. Každej z potravín trvalo rôzny čas, než si našlo cestu do celej Európy a do Uhorska, do ktorého sme žiaľ patrili aj my. Viete, ktoré potraviny svet spoznal až po objavení Ameriky?

1. Zemiaky:

hľuzovitá plodina, ktorú v niektorých krajinách majú len ako prílohu ako u nás kompót, využívame na všeličo. Formovali slovenskú gastronómiu a do Uhorska sa dostali až v 18. Storočí.

2. Kukurica:

pôvodne vyšľachtená z drobnej byliny podobnej na obilie ponúka jednu záhadu. Šľachtením totiž Indiáni dosiahli, že plod nerástol na vrchole tvrdej byle, ale na jej bokoch. Také niečo sa dnes označuje konšpiračnými teóriami za geneticky modifikované plodiny. V skutočnosti je však geneticky modifikovanými plodinami dnes už absolútne všetko.

3. Paprika:

paprika je nesmierne bohatá na vitamíny a keď k tomu pripočítame nie len čerstvú, ale aj sušenú a mletú papriku, máme výborné korenie.

4. Chilli:

štipľavé papričky majú svoju domovinu v strednej Amerike. Pochopiteľne. Tam sa aj konajú tie najväčšie festivaly zasvätené štipľavosti rôznych ich odrôd, pestovaniu a vystatovaniu sa tými najlepšími.

5. Tabak:

táto metla ľudstva sa stala jednou z hospodársky najdôležitejších plodín.

6. Kakao:

čo by to bola čokoláda bez kakaa? Nebyť Ameriky, kravička Milka by len ťažko mohla existovať, belgická čokoláda taktiež, ba nehovoriac o množstve rôznych sladkostí a cukroviniek, ktoré sú na kakau závislé.

7. Fazuľa:

strukovina, ktorá patrí do mexickej, či skôr správne aztéckej kuchyne, no taktiež tvorí súčasť tej európskej.

8. Rajčiny:

čo by to bola pizza, kečup, alebo pretlak, ak by neboli rajčiny? V podstate tie dva výrobky by neexistovali a slávny taliansky slaný koláč by zrejme nemal tú správnu chuť. Rajčiny sú mäkké, šťavnaté a teda osviežujúce vďaka vyššiemu obsahu vody a nepodobajú sa na žiadnu nám známu zeleninu.