Škorica, aromatická korenina z kôry stromov

0
2884

Škorica je korenina získavaná sušením kôry tropických stromov škoricovníka. Málo kto si ju vie odmyslieť z typických vôní Vianoc, alebo na klasicky jednoduchej a dobrej krupicovej kaši, tak veľmi pripomínajúcej detstvo. Pre niekoho neoceniteľný pomocník v kuchyni, pre niekoho zvláštnosť, že kôru zo stromov možno pozdvihnúť na koreninu. Pre odborný svet však zároveň aj liečivá rastlina a korenina.

Môže za to škoricovník
Za škoricu môžeme poďakovať najmä dvom druhom jedného stromu patriaceho do čelade vavrínovitých. Škoricovník ceylonský a čínsky sú pomerne podobné, ale rozdiel spoznáme z výslednej škorice. Za svoju chuť vďačí zlúčenine menom cinnamaldehyd. Pôsobí aj lekársky, pretože podporuje trávenie, podporuje krvný obeh, znížuje vysoký tlak, štiepy tuky, má antibiotcké účinky, a používa sa aj pri chrípke. Výborne chutí v mnohých jedlách, či s koreniacich zmesiach. Ceylónska škorica je najkvalitnejšia a neobmedzuje sa len na Cejlón / Srí Lanku. Po vysušení sa pásy kôry zvinú do seba a stvrdnú o niečo viac. Čínsky strom je väčší, kôra z neho tmavšia a hrubšia a pri sušení sa tak výrazne nekrúti. Okrem kôry sa z čínskeho škoricovníka získavajú aj kvety, známe ako kassiové kvety.

Využitie škorice
Využitie škorice je rôznorodé. V prvom rade v bežnom živote ju mnohí poznajú ako dochucovadlo, koreninu s typickou výraznou arómou ku ktorej sa dobre viažu spomienky a výnimočnosť udalostí, kedy pri nie častom používaní škorice, bolo túto arómu cítiť. Pridáva sa do žalúdočných likérov, má bohaté využitie v lekárstve aj v prírodnej bylinkárskej medicíne. Našla si miesto aj vo farmaceutickom priemysle ako upravovač chuti niektorých liečiv ale aj pre svoje liečivá vlastnosti. Poznajú ju ľudia z kozmetického priemyslu aj zo sveta parfumov.
Keď už sme pri škorici, viete si predstaviť niektoré štrúdle s jablkami, horúce jabĺčko, alebo vianočnú čajovú zmes bez škorice? Niet sa čo diviť, že dopyt po nej stále existuje.

Rastlina na svoj rast potrebuje mnoho spodnej vody, preto sa aj pestuje v blízkosti vodných tokov a na poliach s dobrým zavlažovaním. Plantáže škoricovníkov nájdeme dnes už na celom svete v tropickom a subtropickom pásme s vhodnými podmienkami pre rast. Napriek tomu, že jej pôvod je vo východnej Ázii, jej chuť poznali už antické kultúry v Európe.