Konské mäso sa u nás jedlo vždy, slovenské kone končia aj v Poľsku

0
6227

Koňské mäso a kôn, obrázok bazos.skKoňské mäso nepatrí v našich končinách medzi obľúbené a ani medzi tradičné druhy mäsa. Svojou chuťou je podobné na hovädzie, no je chudšie s menším obsahom tuku s viac sladšou chuťou. K tomu, aby vôbec Slovensko patrilo medzi krajiny, kde je koňské mäso bežné, by musela byť úplne iná tradícia a najmä väčší zvyk a tradícia v chove koní a ich ďalšieho spracovania. Na našom trhu nie je mäso z koní zakázané, no malo by sa uvádzať v zložení. Bežné sú u nás konské salámy a mnohí sme mäso z koní ochutnali aj v zahraničí. Konské salámy boli u nás bežné aj za socializmu.

Aktuálne medializované informácie
Lazane, alebo IKEA guličky, o ktorých je momentálne v médiách mnoho pravdy, aj dokreslených informácií, mohli obsahovať stopy po koňskom mäse, čo je však problémom spracovateľa mäsa, že u neho došlo k zámene. Nepochybne úmyselnej, keďže inak to ani nejde. Vzhľadom na popularitu koní u nás a ich vnímanie skôr ako dopravný prostriedok, drahšieho priateľa človeka, verného spoločníka z rôznych príbehov, sa tiež ťažko prijíma skutočnosť, že by sme tohto priateľa človeka mali mať na obed. Inak kone berú napríklad v susednom Poľsku. Problémom však v medializovaných prípadoch nie je konské mäso, ako skôr fakt, že zloženie a obsah tohto druhu mäsa nebol uvedený na balení a na informáciách o obsahu.

Kam sa slovenské kone strácajú?
Poľsko, ako sused blízky rečou, aj obchodnými vzťahmi, je viac tradičnejší spracovateľ koňského mäsa, než Slovensko. Veď poľská armáda aj vo svetových vojnách bojovala na koňoch, okrem toho sa na celom území Poľska nachádza oveľa viac koní, ako u nás. Málo kto sa však u nás zaoberá otázkou, čo sa robí so staršími koňmi, keďže pochovávanie tonu vážiaceho koňa môže byť problém a spracovanie na mäso u nás nie je zaužívané. Mnoho slovenských koní končí v Poľsku. Staršie kone, z ktorých je menej úžitku na hospodárstve alebo farme, tak nájdu svoj koniec práve tam. Svoje však vedia samotní chovatelia koní na Slovensku. Zväčša plemien tažných a inak hospodársky využívaných koní. Predaj starého koňa za hranice prináša stále slušný zisk, než platenie za spracovanie a utratenie neskôr umierajúceho zvieraťa s veľkou váhou nespotrebovaného mäsa. Aj takto sa žiaľ stručne dá vysvetliť dôvod, prečo sa staršie kone predávajú tam, kde je o ne záujem. Pôvodný majiteľ pritom koňa môže predávať aj bez toho, aby sa pýtal na zámery. Pomáha to svedomiu, ak koník prirástol k srdcu o niečo viac.

foto: zdroj foto, bohatá inzercia predaja koní na bazos.sk