Klinčeky, pomocník v kuchyni aj domáci liečiteľ

0
4476

Klinčeky poznáme mnohí z bežnej kuchyne. V profesionálnej kuchyni pozná neuveriteľné množstvo spôsobov využití a nekončí to len v kuchyni. V našom seriáli o koreninách z kuchyne budeme dnes pokračovať ďalším korením.

Klinček sa získava zo stromu klinčekovec voňavý, ktorý rastie v Brazílií, v Afrike, najmä v južnej časti, najviac na Madagascare a v Zanzibare. Na Zanzibare sa na pestovanie a získavanie klinčekov dokonca môžete pozrieť aj ako turisti a výlet na plantáže poskytujú viaceré cestovné kancelárie. Strom vysoký až 20 metrov patrí do čeľade myrtovitých. Pôvodná domovina stromu sa nachádza na ostrovoch Moluku v Indonézii. Strom je stále zelený. Klinčeky sa zo stromu získavajú zberom okvetných púčikov ešte pred roztvorením a zmenou ich farby. Sušením tvrdne a jeho aróma zostáva i tak zachovaná. Vyznačuje sa veľmi silnou arómou a ostro horkou chuťou v ústach pri pokuse ho konzumovať. Jedlám dodáva arómu aj určitú chuť. V Európe ho poznáme od stredoveku. Dlhodobo si udržiavali výhradné práva na distribúciu klinčeka Holanďania. Pôvodne patrilo medzi vzácne koreniny. Postupom veku a rozvinutím jeho pestovania patrí medzi dostupné koreniny a prísady.

Klinček v slovenskej kuchyni
Dá sa považovať aj za klinec v pravom slova zmysle, pokiaľ ste kulinár experimentujúci v kuchyni a dve vrstvy tenkej suroviny chcete k sebe „priklincovať“. Čo by nie. Podobne, ako škorica, aj klinčeky si mnohí spájame s Vianocami. Pridávame ho do vareného vína, do koláčov, je súčasťou niektorých zmesí korenia. Môže byť súčasťou neiktorých špeciálnych nápojov. Na jeseň si nájde uplatnenie pri zaváraní, určite ho aj vy doma používate k zaváraným jablkám, hruškám, ale neraz ho používajú aj do kapusty.

Liečiteľské účinky
Klinčeky majú aj mnohé liečivé účinky. Vyniká dezinfekčnými účinkami na zuby. Ihalovanie klinčeka pôsobí priaznivo na dýchacie cesty a lieči zápaly. V domácej medicíne ho oddávna poznajú mnohí na zastavenie bolesti zubov. Stačilo rozhrýzť klinček a nechať si ho v ústach v blízkosti bolestivého miesta. Skôr sa však používa klinčeková tinktúra, ktorú pripravíte s balením klinčekov, s malou kôrkou škorice a z liehu, to všetko odležané na dva týždne. Má konzervačné vlastnosti a tiež pôsobí dobre na tráviacu sústavu. Veľa ho však môže uškodiť. Používa sa aj na domáce vyhladenie vrások, v malom množstve vriacej vody vylúhovaných niekoľko klinčekov.