Aký čaj si vybrať – porciovaný, sypaný, či ľadový?

0
2963

Čaj je v mnohých kultúrach jej súčasťou. Za veľmoci čaju môžeme považovať Áziu. Svetovo najznámejší bol cejlónsky čas, dnes čaj zo Srí Lanky. Listy čajovníka však nie sú to jediné, čo možno nazvať čajom. Za čaj považujeme aj vylúhované bylinky. Moderná doba však čajom pomenúva aj prach a chémiu. Aké tri hlavné kategórie čajov dnes vlastne poznáme?

Porciovaný čaj
Čaj, ktorý nazývame porciovaný, svoj názov získal pre rovnakú váhu každého z malých vrecúšok. Papier, ktorý by sme si dobrovoľne nikdy nenamočili do horúcej vody si dobrovoľne vkladáme ako obal čajovej zmesi, ktorá má však od čaju veľmi ďaleko. Čím lacnejší čaj, tým viac prachu, doslova až odpadu pri spracovaní skutočného čaju, alebo len chémia dochutená kyselinou citrónovou a doplnená farbivami, ktoré sa uvoľňujú ihneď po styku s teplou vodou. Porciovaný čaj vyššej kvality neobsahuje prach, ale reálne kúsky rastlín, suchých lístkov, kvetov, alebo kúskov ovocia pre doplnenie chuti a arómy. Sú síce drobné, no už vôňa nie je umelá. Za nebezpečné môžeme označiť čaje, ktoré sú v predaji ako tie absolútne najlacnejšie. Najčastejšie ide o ovocné zmesi, avšak v ich prípade celkom padá zmysel čaju, ako nástroja napríklad pri chrípke. Vedieť, akú chémiu v skutočnosti čajový prach a sáčky obsahujú, nikdy sa ich nikto nedotkne. Samozrejme, to všetko, pokiaľ vám išlo už na začiatku o naozajstný čaj, alebo čokoľvek zdraviu prospešné. Pri čaji žiaľ platí, že neraz jeho vyššia cena je dôkazom vyššej kvality. Papierové vrecúška nahradené bielymi z textílie tiež nie sú výhrou. Na bielo farbené vrecká vo vriacej vode do vody mimo čaj môžu uvoľňovať ďaleko viac. Môžu, ale nemusia.

Sypaný čaj

Pri sypaných čajoch je nutné počítať s vyššou cenou pre pochopiteľne vyššiu kvalitu. Spotrebiteľ vidí, čo obsahuje, dokáže rozoznať lístočky, od kvetov, drievok, bylín, či kúskov ovocných plodov. Záleží od zmesi bylín, alebo od toho, či ide priamo o zelený čaj, alebo o jedinú jednu rastlinu. Bez čajov si nedokážeme predstaviť prácu bylinkára, sú nástrojom ľudového liečiteľstva po celom svete a aj na Slovensku mali vždy sypané čaje, ako historicky prvá forma čajov na svete vôbec, svoju dlhoročnú tradíciu. Sypané čaje využívajú pokojne celé časti rastlín, nedrvené. Práca s nimi však už nie je tak pohodlná a čistá, ako pri porciovanom čaji. Pohodlný človek preto dnes radšej siahne po malých porciách ochuteného prachu, ako by čistil sitko, alebo držiak na čajovinu.

Ľadový čaj
Kategória, ktorá vznikla nedávno, by sem po pravde ani nemala patriť. Jej názov však prináša pocit, že ide o čaj čajovitý. Kalórie vysoké, ako pri sladených nápojoch, chuť ako pri sladených nápojoch a ešte k tomu aj farbivé účinky… to bude tým, že ľadový čaj je len rozpustná chémia na spôsob nápoja v prášku. Skutočného čaju môže obsahovať naozaj len malé percento, ak vôbec nejaké celé, alebo takmer vôbec. Nazrite na obsah zloženia a nebudete sa stačiť čudovať. V McDonald’s vám niektoré prevádzky nedovolia vymeniť si nápoj v menu za čistú vodu, alebo džús. Nanútia človeku bezpodmienečne sladený nápoj. Kedysi panovala predstava, že ľadový čaj je najmenším zlom. Nie je to pravda. Skúste zmiešať polievkovú lyžicu cukru s vodou v pohári. Dobrú chuť.