Gastroenterológia alebo gastroskopia: postup a vlastnosti „hadice do krku“

0
35299
Gastroskopia - Youtube video
Gastroskopia – zdroj: Youtube video v článku

Na mnohé otázky ohľadom zdravia vám vie dať odpoveď aj vyšetrenie žalúdka. Práve do neho vstupuje všetko, čo do nášho tela prijímame a nie každý dbá na kvalitu toho, čím ho plní. Problémy so žalúdkom trápia mnohých a tak aj mnohých čaká, hoci len jeden krát za život vyšetrenie, ktoré nemá príliš pozitívne ohlasy. Za gastroenterológom mieria ľudia s ťažkosťami tráviaceho traktu, so zvýšenou tvorbou kyseliny, problémami s trávením jedla a pod. Odporúčanie naň dáva zväčša obvodný lekár a z jeho výsledkov sa môžu ošetrujúci lekári dozvedieť aj to, čo nebolo zrejmé z krvi.

Optické vyšetrenie žalúdka
Gastroeneterológia, Ezofafogastroskopia, alebo skrátene gastropia je vyšetrenie horného tráviaceho traktu až dvanástnika. Názov pozostáva z latinských slov Gaster – žalúdok a Enter – vstúpiť. Pokiaľ očakávate, že jediné, čo vstúpi do vášho žalúdka bude maximálne tak liečivý sirup, či medicína, nie, tentoraz pôjde o reálny vstup do žalúdka a nejde pritom o operáciu. V hovorovej reči ide o zakzvanú „hadicu do krku“. Gastroskopia je vnímaná rôzne a patrí medzi najzvláštnejšie lekárske úkony na tele človeka bez narkózy, bez žiadnej náročnej prípravy a prebieha rýchlo a hladko… Pri slove hladko sa nepochybne skúsenejší čitatelia pousmejú, alebo pokrútia hlavou. Nie je to vždy, napriek tomu, že každý jeden lekár sa snaží upokojiť pacienta očakávajúceho vždy horory. Pre menšiu časť pacientov to môže byť zážitok zvláštny, dokonca odporný. Význam a prínos takéhoto vyšetrenia je však vysoký.

Príprava pacienta
Pacient pred vyšetrením, na ktoré sa objednáva zväčša na určitú hodinu ráno, nesmie jesť, piť či fajčiť aspoň 8 hodín. Niektorí lekári vo svojich brožúrach uvádzajú rôzne časy. Ide však aj o individuálny fakt. Lekárovi asistuje zdravotná sestra. Pacientovi sa na ústa aplikuje sprej, ktorý spríjemní zavádzanie gastroskopu do hrdla. Taktiež do úst dostane násadku, cez ktorú sa gastroskop vkladá a zabraňuje rozhrýznutiu. To je celá príprava na vyšetrenie.

Priebeh zavádzania gastroskopu
Pacient je v ležiacej polohe na boku a lekár mu zavádza pomaly gastroskop do hrdla. Pre väčšinu pacientov je to len mierne nepríjemný zákrok pre neobvyklý obsah v hrdle a žalúdku. Niektorí pacienti cítia pocit plného žalúdka, spôsobený skôr vzduchom. Ten je však nutný, pretože pomáha rozširovať priechod pre tzv. hadicu. Hadica, ako sa hovorovo označuje gastroskop, je dlhé, približne meter dlhé zariadenie s kamerou a svetlom na konci a priechodnosťou pre vzorkové pásy. Lekár pomocou gastroskopu prezerá steny žalúdka, tráviaceho traktu, nahliadne aj na dvanástnik. Bez potreby operačných zákrokov má pohľad do útrob horného tráviaceho traktu a dokáže tak odhaliť buď deformácie, zrasty, nesprávne fungovanie, tvary, či fyzické zmeny. Počas vyšetrenia sa u pacienta môže tvoriť zvýšené množstvo slín. Preto je aj v polohe v ležmo, aby mohli tiecť do pripravenej nádoby. Počas priechodu gastroskopu je možné, že lekár bude potrebovať približne dva až tri krát gastroskop otočiť skrútením.

Video: popis gastroskopie

Biopsia a vzorky pre histologické vyšetrenie
Pokiaľ ide o prvé vyšetrenie napríklad pre predpoklad vážnejších na prvý pohľad nerozpoznateľných problémov, je možné, že lekár vykoná biopsiu pre získanie vzoriek na histologické vyšetrenie. Odoberie vzorky zo stien žalúdka práve cez aplikovanie bioptických klieští tenkých kovových nástrojov, ktoré sa vkladajú do vnútra už zavedeného gastroskopu, pomocou ktorého sa až ku koncu endoskopu, otvorí sa, odoberie vzorku a tu lekár odovzdá asistujúcej zdravotnej sestre. Vzoriek môže byť niekoľko a ich počet lekár spresní ešte pred vyšetrením. Bežne vyšetrenie môže trvať približne 3 minúty, až 8 minút. V závislosti od pacienta a samozrejme lekára. V prípade, ak boli odobrané histologické vzorky, neodporúča sa niekoľko hodín jesť a piť. Odobratie vzoriek zo steny žalúdka veľká väčšina pacientov nijako nepocíti. Samozrejme, aj tu sú výnimky, čo pocítia len malú bolesť. V každom prípade sú vzorky veľmi dôležité, niekedy nenahraditeľné a vlastne tu končí aj celé vyšetrenie, keďže odobraté vzorky sa odosielajú na rozbor.

Pocity
Počas prítomnosti hadice v krku má pacient pocit „najedenia“. Pri pokuse prehĺtať sa nedeje nič a pocit je prirovnávateľný k prehĺtaniu jedla – stále v prehĺtacej fáze. Tento pocit dokonca môže ptrevať až niekoľko dní. Gastroskop sa však nedá prehltnúť pre jeden celistvý kus a nie je ani možné, aby sa čokoľvek zabudlo v žalúdku. Aj také sú totiž obavy pacientov, ktorí za lekárom prichádzajú. Časť pacientov môže pri vyšetrení grgať, čo je v ambulancii neobvyklé, no akceptované. U niekoho je to menej, u iných zas o niečo viac. Opakované vyšetrenia nie sú pre skúsenejších pacientov už žiadnym problémom a nejde o výnimočný zážitok. Malá časť pacientov na vyšetrenie spomínajú s hrôzou pre neobvyklosť situácie, pocity a grganie v ordinácií. Pocit hadice v krku môže pretrvať ešte na niekoľko hodín. V každom prípade pre upokojenie lekár vždy každému pacientovi podrobne vysvetlí, ako vyšetrenie prebieha a čo kedy nasleduje. S gastroskopom v krku totiž pacient rozprávať nemôže. Pre čo najlepšie zvládnutie celého zákroku platí úplne jednoduché pravidlo, ktoré prekvapivo spočíva v troch jednoduchých radách. Tie znejú:

  • pokojne a pravidelne dýchať, nevynechávať a neprerušovať hlboké dýchanie
  • myslieť na niečo príjemné, pokojne na prácu (pokiaľ vám nedvíha adrenalín) a nie na zákrok
  • byť v pohode

Tieto tri rady naozaj stačia pre pokojné zvládnutie. Práve panikárenie a vrtenie tvorí pre pacienta problém, čo mnohí pochopia testovaním toho, ako sa kedy cítia.

Ďalšie video o gastroskopii:

Vzhľadom na možné otázky ľudí je možné povedať, že počas bežného vyšetrenia nehrozia vážne následky, nehrozí smrť, prederavenie žalúdka, ani nič podobné. Sedatíva sa v našich končinách pri bežných vyšetreniach nepoužívajú. Používajú sa len pri komplikovanejších zákrokoch a skôr v zahraničí.