TransOcean – The Shipping Company, simulátor lodnej dopravy

0
2740

Neobyčajne dobrý simulátor nákladnej lodnej dopravy prekvapí nie len grafikou a rýchlym režimom, ale aj svojim obsahom, zábavnosťou a rôznymi na prvý pohľad komplikovanými možnosťami výberu tovaru, inovácií lodí a samotného ručného plávania s loďami. Ťažko hovoriť o hre, ktorá by prinášala zážitok s plavby, keďže ide skôr o hru zameranú na rozmýšľanie, a dokonca si má hráč možnosť precvičiť tak trochu geografiu. Chce to len určitý postup a rozšíriť svoje impérium mimo Európy do celého sveta. Hra, ktorá je nenáročná na hardware, vie byť pomerne rýchla. Tak rýchlo ako chcete hrať, tak rýchlo sa uberá a je čisto na vás, či sa chcete orientovať na úlohy, bezhlavé zarábanie peňazí, alebo budovanie obrovskej flotily zameranej na Áziu, Ameriku či akýkoľvek iný kút sveta.

TransOcean Simulator

Zahral som si hru TransOcean – The Shipping Company, ktorej distribútorom je na Slovensku spoločnosť Comgad. Prekonala očakávania, ba dokonca je jednou z hier, ktoré si v redakcii radi zahráme aj opakovane. Priniesla totiž niečo, čo nie je v každej hre. Azda to niečo osloví aj vás.

Prvé zoznámenie TransOcean – The Shipping Company
Z názvu sa toho príliš pochopiť nedá. Na obale hry je veľká nákladná loď, čo je sama o sebe téma, ktorá možno na prvý pohľad nezaujme. Inštalácia a fungovanie hry je veľmi rýchle a jednoduché. Kompletná čeština angličtine menej znalým pomôže pochopiť funkcie hry. Každý hráč má možnosť zvoliť si prítomnosť výučby, alebo priamo hrať a nezdržiavať sa postupným spoznávaním úloh. Od vás sa očakáva jediné, aby ste s prvou loďou a nákladom vyšli z prístavu a zamierili do správneho prístavu. Niektoré zásielky majú presný čas, iné majú určitú toleranciu. Naložiť dokonca môžete viacero zásielok naraz, ak je výkladný prístav po ceste a tým zabiť dve muchy jednou ranou a zarobiť za tieto muchy poriadne peniaze. Samotnú plavbu neovládate a nevidíte. K tomu slúži náhľad z hora, kde vidieť celú mapu. Plavbu, ktorú máte možnosť ovládať, si užijete z otvoreného mora pred prístavom v úseku pod žeriavy prístaviska na konkrétne miesto. Chce to matematickú presnosť a ovládať rýchlosť so smerovaním lode. Dá sa to naučiť pomerne rýchlo, napriek veľmi fatálnym následkom prvých pokusov. Kto sa nechce zdržiavať vlastným parkovaním a vyparkovávaním lodí na otvorené more, môže využiť odťah, ktorý stojí najskôr 100 000 dolárov, pri väčších lodiach aj 200 000 dolárov. Náklady síce narastú, no pri rýchlej hre a naplnení mnohých zmlúv a zásielok sa to dá pomerne rýchlo vykompenzovať.

Video z mierne pokročilejšieho hrania s krátkou ukážkou nastavení

Európa tvorí začiatok
Absolútny úvod tvoria európske spoločnosti. Potešujúce je, že každý prístav v Európe má svoju atmosféru, dokonca hudbu, ktorá ho sprevádza na danom mieste. V Turecku medzi Európou a Áziou si tak užijete napríklad orientálnu atmosféru. Prvé misie závisia tak trochu od toho, kde si vyberiete sídlo svojej spoločnosti. To naše sme zasadili do Stockholmu, odkiaľ vyrážali všetky lode, aj tie nové, neskôr kúpené. V prvom prístave je možnosť nahliadnuť na prvé ponuky. Niekoľko prístavov Európy sa môže zobraziť až po čase. Rôzne zásielky môžu mať rôzne cieľové miesto. Okrem údaju, o aký tovar ide, zobrazujú aj počet kontajnerov, ktoré zásielka zahŕňa a tak je možné si spočítať, či loď pojme dve, či tri zásielky naraz. Môže ísť o poštu, stroje, železo… samozrejme aj to závisí od toho, či máte základnú verziu lode, alebo si rozšírite licenciu na ďalšie druhy tovarov. Vylepšovanie lodí sa týka výkonu, vzhľadu aj ďalších vlastností. Súčasťou týchto možností je aj úprava loga, farieb a názvu lode. Každý si tak môže určiť vlastné mená každej z lodí, čím môžu byť prehľadnejšie. Úspešným odvážaním tovaru sa môžete čoskoro vypracovať na rozšírenie svojej pôsobnosti. Európa sa odrazu rozšíri na Stredný východ, Arabský záliv, celú Áziu, Ameriku, Austráliu a vám sa zrazu otvárajú nové prístavy o ktorých ste možno nikdy nepočuli.

TransOcean simulator

Celý svet ako na dlani
Po odomknutí celého sveta máte možnosti oveľa lepšieho zárobku. Keďže trasy sú dlhšie a tovaru viac, lode môžete mať taktiež lepšie a výkonnejšie. Hráč si zvolí dokonca aj rýchlosť uzlov, čo síce mení čas dodania zásielky, ale aj spotrebu. Pri dobrej stratégii si dobrý hráč vie v správnom čase rýchlosť upraviť. Každý sa nepochybne pustí do veľkého objavovania sveta a svetových prístavov, čím získate jeden z viacerých „achievementov“. Napríklad prístav v kubánskej Havane však veľké lode neprijíma a jediné, ktoré sa do prístavu dostanú, sú menšie. Nie každá loď však môže mať aj dojazd paliva. Plavby okolo sveta s tovarom naloženým na lodi sú nákladné, tvoria nemalé položky na spálenom palive, opotrebovaní lode, ale platíte aj zamestnancov a ich podiely.

TransOcean simulator

Hráč si však nemusí všetko odjazdiť sám. Mapu sveta vidí z hora, kde je možné zrýchľovať pohyb lodí a v prípade dorazenia do cieľa pri jednej z nich má každý dostatok času na jednotlivé úkony, pokyny a nastavenia. Nemožno tak považovať hru za zákernú, že by uháňala. Rýchlosť si určuje hráč v hornom ľavom rohu.

Ciele hry
Cieľom je zisk, a vytváranie impéria, veľkej lodnej spoločnosti, alebo ak chcete vyzdvihnúť vedľajší produkt – hra je výborná na logiku a uvažovanie. Môžete sami sebe pripraviť pohromu v tom, že ovládate pokojne 20 lodí, no pri rýchlej hre postačí aj 10 kolosov. Na mnohé postačí len myš. Parkovanie a vyparkovanie lodí sa rieši pomocou klávesnice. To, čo môžeme považovať za hlavné úlohy hry, je však vybudovať prestížnu firmu a to aj pomocou exkluzívnych kšeftov. Sú to také kšeftíky, ktoré dohaduje manažérska v sídle spoločnosti a môže tak sprostredkovať zmluvu s dodávateľom tovaru, ktorý potrebuje služby nie na jedinú zásielku, ale viacero. Vtedy to chce orientovať viacero lodí na dopravu z jediného miesta, pretože tieto zákazky môžu obsahovať aj niekoľko násobne prevyšujúci počet kontajnerov, rozmiestniteľných pokojne na 9 lodí. Stihnúť doručiť zazmluvnený obsah prináša vysoký zisk. Neschopnosť zas zisk s miernou stratou. Všetok zisk je možné využívať na vylepšovanie lodí, nákup nových, staršie zas môžete na oplátku predať. Lenže aby nebolo všetko len o pozitívnych veciach počas výkonu profesie magnáta v lodnej doprave, je dorí spomenúť aj pohromy, ktoré na šírom mori a v prístavoch číhajú.

TransOcean simulator

Negatíva lodnej dopravy vôbec
Z času na čas vám v prístave ponúknu aj pochybný tovar, pašovanie a podobne. Nemalé peniaze za túto činnosť sú lákavé. Tak ako v realite, aj tu sa to občas podarí, inokedy nie. Pobrežná stráž vás môže zastaviť a zadržať loď na niekoľko dní, pri správnom obsahu vám zas nič veľké nehrozí. Na otvorenom mori však číhajú nástrahy ako silné búrky, alebo vyčnievajúce útesy. To tvorí zdržanie a nutnosť oboplávať problém. Aby to nestačilo, sú oblasti, kde vám loď chytia piráti a bude nutné sa jej buď vzdať, alebo zaplatiť výkupné.

TransOcean simulator

Nastavenie a interakcia
Myš dostane zabrať viac, ako klávesnica. U pôžitkárov z ovládania lodí a prichádzania do prístavísk zas precvičia klávesnicu. Všetok priebeh si hráč uloží v správcovi uložených hier a k všetkému je k dispozícií nastavenie priamo v hre. Štandardným je pohľad z hora a pohľad na nastavenia firmy, lodí, nákup nových, vylepšenie starých a podobne. Bočný okraj obrazovky je priestorom pre zobrazovanie noviniek, získaných vylepšení, hlásení o dorazení do cieľa a to je tak možné brať ako akúsi skratku, keďže kliknutím na túto grafickú informáciu sa hráč ihneď dostáva na konkrétnu loď. Tá je v každom prípade na mape výrazná a označená rádiusom, takže každý hneď vie, že práve táto loď je v cieli a bude vykladať.

Plusy

  • Dobrá hrateľnosť a dobrý pocit z hry
  • Simulátor umožňuje podmienky pre rýchle hranie, aj pomalšie
  • Hráč nepotrebuje byť priamo účastníkom samostatného pohybu každej z lodí ale môže využívať služby odťahovacej služby do, alebo z prístavu.
  • Loď je možné vylepšovať, opravovať a dopĺňať palivo. Vylepšená loď môže prenášať viac a dosahovať lepšie vzdialenosti a rýchlosť s nosnosťou.
  • Mapa sveta je pre hráča hry aj precvičením geografických znalostí. Ak totiž máte vyraziť veľkým nákladom do Kesongu a náhodou dorazíte do prístavu vo Manily, zdržíte náklad a pre neznalosť geografie, napriek označeniu miest, skrátka prerobíte nemalé peniaze aj palivo lode.
  • Pre nadšencov simulátorov veľmi potešujúci obsah a hrateľnosť

Mínusy

  • Pre niekoho môže byť mínusom nemožnosť ovládať loď počas celej jej plavby. Lenže čo potom s ostatnými loďami, ktoré sú na plavbe a čoskoro dorazia do cieľa? Mínusom teda táto položka je len pre tých, čo by nebodaj plánovali hru s jedinou loďou, čo je však namáhavé a zbytočné.
  • Nie je celkom prehľadné, koľko zostáva času do skončenia jednotlivých výziev. Ak ste si neodsledovali čas prijatia zákazky, tak jej skončenie je nejasné… respektíve možno je to zámer.
  • Pri výbere rôznych zásielok nie je vždy viditeľné, že ste ich označili, kým ich nepotvrdíte a nepodpíšete zmluvu. Stáva sa to len občas.

Žiadne zásadné mínus nenachádzam. Treba si to skúsiť a vybojovať niekoľko „achievementov“ napríklad za prepravu hračiek, železa, alebo odhaľovanie každého zo svetových prístavov. Pri hraní si každý hráč nájde svoje spôsoby, ako čo najviac zarobiť. Výber trás a toho, kam čo doručiť, je na vás. Osobne som využíval príležitosti na zásielky rovnakým smerom aj podľa času doručenia a rýchlosť som si upravil podľa toho, či som stíhal, alebo nie. V medzistaniciach sa oplatí tankovať, ba čo viac, ceny palív sú rôzne. Pri tankovaní plnej nádrže veľkej lode je naozaj dôležité sledovať aj ceny palív, to najmä ak šetríte každých sto tisíc dolárov. Mojim osobne obľúbeným miestom pre tankovanie je Arabský záliv, kde sú ceny veľmi zaujímavé. Samozrejme, pokiaľ je trasa v blízkosti a nevyžaduje si vyrážanie do Kanady, či Austrálie.