Facebook začal spúšťať videá priamo: pozor na tarif a slabšie stroje

0
2516

Facebook hlavné stránky sociálnej sieteDivíte sa, že sa vám odrazu zasekáva počítač a videá priateľov sa spúšťajú okamžite bez stlačenia prehrávania? Ide o jednu z noviniek, ktoré pred pár dňami spustil Facebook. Medzi ne patrí aj zobrazovanie oveľa väčšieho obsahu celkom cudzích ľudí, ktorí majú spojitosť s niekým z vašich priateľov. Zvedavosť ľudí a vŕtanie sa v súkromí celkom iných ľudí tak dostáva ešte viac živnej pôdy. Stále je však pre niektorých z nás väčší problém spomínaná novinka s automatickým prehrávaním videa. Postačí len, aby ste otvorili hlavnú nástenku Facebooku s novinkami medzi priateľmi a dostanete sa na akýkoľvek videopríspevok.

Automatické spustenie môže byť problémom
Automatické prehrávanie videí v príspevkoch môže byť problém, pokiaľ máte pomalší tablet, mobil, alebo aj počítač. Načítanie videa v prípade Facebooku nie je vždy bezchybné a poriadne zaťažuje hardware najmä rozsiahlejšie video s kvalitným zvukom. Rovnako tak automatické videá tvoria problém pre bežného majiteľa slabšieho tarifu na internet, pri ktorom sa odrazu zvyšuje prenos dát. Veľký pozor by si mali dať hlavne majitelia dátovo obmedzených tarifov, ktorým sa spúšťa video automaticky, zdržuje linku a mnohí užívatelia predpokladajú, že prehrávanie videí, ktoré sa nesťahujú, netvoria veľký dátový prenos. Omyl. Ide o jeden z najväčších objemov dát s ktorým sa bežne užívateľ môže stretnúť.

Vypnutie automatického prehrávania
Pre administráciu nastavení prehrávania videa existuje jednoduchá voľba v časti nastavenia osobného účtu a v poslednej možnosti „Videá“. Prípadne stačí kliknúť priamo sem. Na výber je jediná roletová prepínacia ponuka s možnosťou zapnuté/vypnuté: https://www.facebook.com/settings?tab=videos
Majitelia iPhonov toto nastavenie môžu spraviť priamo v aplikácií pre Facebook v časti nastavenia a Autoplay. Android aplikácia umožňuje rovnaké nastavenia, voľba je priamo nazvaná ako Automatické prehrávanie videí.