Im Syndróm HELLP u žien v tehotenstve je vážnou komplikáciou

0
3626

Tehotenské bruško, BibkaHELLP syndróm, považovaný inak za variant preeklampsie (nebezpečná diagnóza prejavujúca sa zvýšeným krvným tlakom a obsahom bielkovín v moči), je veľmi vážna komplikácia tehotenstva, ktorá ohrozuje zdravie a život matky i dieťaťa. Je to vlastne porucha placenty. Nediagnostikovaná preeklampsia väčšinou vedie k horšiemu stavu – eklampsii.

Pôvod názvu
Je tvorený z anglických slov, pomenúvajúcich hlavné prejavy.
H (hemolysis) – rozklad červených krviniek (anémia, poruchy krvi)
EL (elevated liver enzymes) – zvýšené pečeňové enzýmy (zlyhávanie pečene)
LP (low platelet count) – pokles krvných doštičiek (poruchy prekrvenia životne dôležitých orgánov, srdca)

Hlavné príznaky HELLP syndrómu
Ak vás trápi malátnosť, únava, zvracanie, opuchy súčasne s bolesťami v oblasti žalúdka a pravého podrebria, pravdepodobne ide práve o tento syndróm. Vážnou komplikáciou sú prejavy krvácania. Medzi najvýznamnejšie riziká patrí akútne zlyhanie obličiek, pečene, pľúcny edém (opuch pľúc) a vnútorné krvácanie. Avšak u 50% prípadov nie sú prítomné žiadne varovné symptómy a HELLP prekvapí ošetrujúceho lekára až keď je už skoro úplne rozvinutý.

Komu hrozí?
Najviac ohrozenou skupinou sú viacnásobné mamičky vo veku asi 25 rokov. Detičky môžu mať aj naďalej, dôležité je hlavne dôkladné monitorovanie počas tehotenstva, aby sa zachytili prípadné zmeny súvisiace so vznikom HELLP, ktorého pravdepodobnosť je u týchto žien v tehotenstve zvýšená. Neodporúča sa antikoncepcia v tabletách. U liečených pacientok je riziku úmrtia 1%, pričom hrozí smrť až 7-12% deťom. Navyše, takmer polovica z nich má na svoj veľmi nízku pôrodnú hmotnosť. Doteraz sa nevie o príčinách vzniku HELLP syndrómu, hoci sa vedci touto komplikáciou v tehotenstve zaoberajú.

Ako mu predísť?
Oficiálne sa preeklampsii v tehotenstve nedá zabrániť, no existuje pár rád, ktoré vám pomôžu všimnúť si HELLP syndróm skôr, než bude neskoro:
1.) Optimalizujte svoju hmotnosť pred otehotnením, dopĺňajte si živiny, cvičte
2.) Nájdite si čas na cvičenia stimulujúce kardiovaskulárny systém, prejdite sa na hodinu v prírode, obmedzte stres
3.) Bojujte s inzulínovou rezistenciou (stavom, keď sú bunky menej citlivé k účinkom inzulínu, čo vedie k obezite)
Nádejnou možnosťou na zdravé tehotenstvo bez problémov sú preventívne liečebné masáže a skvelá tradičná čínska medicína.

Liečba a možnosti pre pacientov
Včasná diagnóza umožní rýchlu hospitalizáciu na precízne kontrolovanie tehotnej ženy aj jej dieťaťa. Momentálne sa preferuje ukončenie tehotenstva, ktoré sa považuje za najbezpečnejšiu liečbu pre matku. Našťastie je možná konzervatívna liečba, ktorej hlavnou náplňou je denné monitorovanie koagulačných parametrov, klinických a biochemických znakov preeklampsie, stavu placenty a plodu. Podávajú sa malé dávky heparínu.

HELLP syndróm versus dieťa
Pri tehotných mamičkách sa predpokladá s predčasným pôrodom. Plod máva často poruchy rastu a niekedy pri závažnej intrauterinnej rastovej retardácii môže dôjsť k jeho smrti vnútri maternice a to ešte skôr, než sa klinicky objavia príznaky HELLP syndrómu.

Pre Zaujimavosti.net pripravila Mia, foto pripravila Bibka
Zdroje: lekari.porodnice.cz, mamatata.sk, sk.265health.com, fertility.sk