Choroby: Vši vo vlasoch, čiže pedikulóza

3
3167

V ďalšom článku v sekcii chorôb si predstavíme vši, ktorých napadnutie je možné nazvať parazitárnym ochorením. Vši napádajú človeka v akomkoľvek veku. Záleží však od spôsobu života, prostrediu v ktorom sa človek pohybuje alebo žije. Napríklad deti v školskom veku alebo pri návštevách škôlky môžu získať vši pri stretnutí s inými deťmi, ktoré môžu mať vši. Ľudia žijúci v nehygienických podmienkach majú k nákaze veľmi blízko. No pokiaľ máte všade čisto, nie je nikde zaručené, že vši deťom ani vám nehrozia. Zanedbávanie hygieny vlasov a ochlpenia má na tom svoj podiel samozrejme taktiež. Na prenos všami sú náchylnejšie viac dievčatá ako chlapci.

Poznáme dva druhy vší. Pediculus Capitalis je voš žijúca vo vlasoch, kým voš lonová Pediculus Humanus, známa aj pod inými názvami žije v ochlpení pohlavných orgánov, či na spodnej bielizni. Jej výskyt je výrazne menší najmä vďaka faktu, že ochlpenie na týchto miestach už nie sú trendy a skôr sú s ním spojené viaceré problémy. Jej výskyt je však podmienený nedostatočnou hygienou a nevymieňaním spodnej bielizne. Prvá spomínaná Pediculus Capitalis potrebuje na svoj život prostredie vlasov. Bez tohto prostredia neprežije 4 hodín, takže pokiaľ výskyt vši vo vlasoch nastal, musela sa dostať presunom. Priamo z napadnutej hlavy na hlavu zdravú alebo výnimočne tiež výmenou dlhšie používanej čiapky, či kostýmu od napadnutého dieťaťa.

Priebeh ochorenia a liečby
Parazitárne ochorenie je samo o sebe skôr nebolestivé. Problémom však môže byť pohyb lariev a vyčesávanie hníd z vlasov, čo nemusí dieťa zvládať ľahko ani po psychickej stránke. Najmä ak je terčom posmechu v škole či v kolektíve. Pri liečbe je nutná izolovanosť od iných detí a neignorácia problému zo strany rodičov. Prípravky na hubenie vší je možné získať v akejkoľvek lekárni. Ich ceny sa pohybujú rôzne, ide však v prvom rade o šampóny alebo priamo prípravky na ich hubenie, ktoré sú však silné a je veľmi nutné čítať pribalenú dokumentáciu. Na to veľký pozor!
Samička kladie vajíčka takmer ihneď po jej oplodnení samčekom. Vajíčka, známe ako hnidy, pritom upevňuje o vlasy tesne pri pokožke tak silno, že si s nimi bežný šampón ani hrebeň neporadia. Trvá len asi 10 dní, než sa z vajíčka vyliahne nymfa a ďalších 10 dní než z nymfy vznikne dospelá voš. Dospelá cicia krv z pokožky hlavy.
Už v prvých dňoch cítiť svrbenie na pokožke hlavy. Spôsobujú to nymfy, ktoré sa na pokožke medzi vlasmi pohybujú. Najmä ich bodanie a cicanie krvi. Samozrejme že pacient sa potom neustále škrabe. Pokiaľ sa pristupuje k liečbe svedomito, na začiatku sa objaví pár desiatok vší a ich počet sa nebude rapídne zvyšovať, ale budú ubúdať. Pri zanedbávaní liečby je možné v hlave nosiť až niekoľko stoviek jedincov.
Liečbu zahájime pri náleze dospelých lezúcich vší. Pre dievčatá je drastickým riešením a pre chlapcov rýchlym a bezproblémovým riešením ostrihanie vlasov. Vši nie sú chránené a neprežijú v krátkych vlasoch, alebo pochopiteľne a holej hlave. Krátkych pritom rozumejme 1 až 2 centimetre. Odporúčaný je špeciálny hustý hrebeň s ktorým sa dajú hnidy odstraňovať a je účinným doplnkom k šampónom na vši.

Zistenie vši u žiakov škôl
Pokiaľ rodič zistí prítomnosť vší na hlave svojho dieťaťa, je potrebné to čo najskôr oznámiť v škole a vyučujúcemu, čo nemusí byť vždy príjemným zážitkom, najmä na školách, kde so skrátka s ohováraním a prekrúcaním skutočností preháňajú učitelia aj niektorí nenávistní rodičia. Pokiaľ však na niečo také u svojho dieťaťa narazíte, pôvodcom ochorenia nemôže byť dieťa, a je potrebné hľadať príčinu zároveň so zamedzením ďalšieho kontaktu takéhoto dieťaťa s ostatnými. Školy sú povinné ďalej vec oznámiť ďalším rodičom aby skontrolovali svoje deti taktiež.

Krátke upozornenia: Ľudové recepty odporúčajú petrolej. Ten je síce účinný, no klasický petrolej je dnes viac menej nedostupný a ten ku ktorému sa dostanete najrýchlejšie môže spôsobiť vážne alergické reakcie. Taktiež nie je dobré sa priveľmi škrabať. Namáhanie pokožky a jej porušenie môže spôsobiť infekcie a zápaly, ktoré sa najmä na vlasovej pokožke môžu hojiť komplikovane, o to viac za prítomnosti vší.

Comments are closed.