Choroby: Albinizmus nie len u zvierat

0
4782

Ochorenie albinizmus je známe mnohým ľuďom a chovateľom. Vyskytuje sa u zvierat, no samozrejme aj u ľudí. V dávnych dobách boli zvieratá postihnuté albinizmom vyzdvihované ako posvätné, výnimočne vzácne, ba dokonca znamením bohov. Človek postihnutý albinizmom je napríklad aj dnes označovaný za podivína, ale ani nemusí.

Čo je vlastne albinizmus?
Albinizmus je ochorenie chýbajúceho pigmentu melanínu v celom tele, čo sa prejavuje stratou farby buniek kože, ochlpenia a vlasov. Telo potom vytvára dojem bieleho, prípadne ružovkastého, čo je skôr spôsobené presvitaním farby svaloviny a tela pod kožou. Melanín vytváraný podkožnými bunkami menalocytmi, sa bežne vyskytuje v každom chĺpku, vlase a kožnej bunke na tele človeka. Jeho hlavná funkcia je ochrana tela pred ultrafialovými lúčmi. Albíni sú teda oveľa viac ohrození pôsobením ultrafialového žiarenia a aj preto sú náchylnejší na ochorenia kože, kožné nádory a bolestivé spálenie.
Ako pri mnohých zvláštnych ochoreniach, aj albinizmus je dedičný. Jeho vznik je všaqk na rozdiel od mnohých chorôb objasnený. Z párov chromozómov, ktoré ľudské DNA má ak je na rovnakom mieste poškodený jeden, albinizmus sa neprejaví. Sú však náhody, kedy na rovnakom mieste sú poškodené oba chromozómy, vtedy je pravdepodobnosť výskytu poruchy melanínu a teda albinizmu. Vyskytnúť sa môže albinizmus v rodine, kde už sa niekedy aj v dávnej minulosti albinizmus prejavil. Potomok albína nemôže byť albín, ak druhý z rodičov má všetky chromozómy v poriadku. Potomok dvoch albínov s najväčšou pravdepodobnosťou bude albín. Ochorenie je neliečiteľné, neoplyvňuje dĺžku života, obmedzuje však nutnosťou sa vyhýbať priamemu slnku a akémukoľvek opáleniu. Albinizmus sprevádza ochorenie očí.

Farbu očí ovplyvňuje melanín
Melanín je tu znovu. Má totiž aj ďalšiu významnú funkciu, ktorú nemožno vynechať. Práve on je zodpovedný za farbu očí. Pokiaľ ho je nedostatok, môže mať na svedomí vážne poruchy sietnice. Človek môže mať problémy s 3D videním, alebo môže škúliť.
Keď chýba v očiach melanín, dúhovka je červená. Nie je to farbivom ale presvitaním ciev. Vyskytuje sa aj špeciálne ochorenie nazývané okulárny albinizmus, kedy farba kože a vlasov je normálna, no albinizmus postihuje len oči.

Černoška s albinizmom
Albinizmus v slnečných krajinách vytvára popáleniny.

Černošské dvojčatá, pričom jedno je postihnuté albinizmom:
http://www.youtube.com/watch?v=i_WYW-Zrv6E