Choroby a komplikácie: Námesačnosť detí

0
3332

Námesačnosť je zvláštne ochorenie, či skôr porucha, ktorá v extrémnych prípadoch môže byť nebezpečná. Človek vtedy vstáva v spánku z postele a prechádza sa po izbe, dome, ba dokonca prekonáva aj niektoré prekážky. Extrémne prípady zo zahraničia hovoria aj o ľuďoch, ktorých zobudili pred obchodom niekedy nad ránom potom, čo v spánku dokonca oblečení stáli, pričom bol obchod samozrejme zatvorený. V klasickej miere sa však nemusíme obávať extrémov, hoci nejaké riziká tu stále sú. V našom seriáli o chorobách a komplikáciách si dnes predstavíme aj problém, ktorý sa týka takmer v každej rodine niekoho najčastejšie z detí.

Námesačnosť doménou skôr detí
Ide o ochorenie pre ktoré má vysoký predpoklad dedičnosť ale aj okolnosti života dieťaťa. Vysoko citlivé deti, alebo deti trpiace úzkosťou môžu byť námesačné. Námesačnosť sa najčastejšie objavuje medzi deťmi. Postihovať môže až každé deviate dieťa a na niektoré druhy dokonca nemusí rodič ani prísť. Námesačnosť patrí medzi poruchy spánku neorganického pôvodu, čiže parasomnie. Deti pri prejave námesačnosti sedajú v posteli, rozprávajú a prechádzajú sa po miestnosti. V niektorých prípadoch lekári poznajú aj rozprávanie rodičov, kedy dieťa vyšlo aj von pred dom. Z obáv zranenia rodičia v takýchto domácnostiach zamykajú aj okná a vyhýbajú sa umiestňovaniu ostrých predmetov v dosahu. Keďže námesačnosť sa prejavuje v prvej tretine noci, neskôr k spánku chodiaci rodičia majú možnosť zastihnúť dieťa v tomto stave. Prebudiť ho môže byť problematické pre stav mysle a pokiaľ sa tak stane, dieťa si nepamätá žiadne pocity, činnosť, chôdzu, nič. Porucha sa stráca sama dospievaním.

V detstve sa námesačnosť diagnostikuje pomocou miestností pre spanie, kde sa meria mozog dieťaťa. Môže byť veľmi problematické docieliť, aby dieťaťa tomuto zariadeniu plne dôverovalo a aj preto býva v miestnosti aj rodič pri zaspávaní. Skúma sa dýchanie, ale aj tep srdca dieťaťa. Skúmaním konkrétneho stavu odborníci získajú lepší prehľad o sile námesačnosti a jej trvaniu. Ďalej teda vedia vyhodnotiť výsledky a poradiť rodičom, ako zmierniť námesačnosť prípadne ju hovorovo a priamo povedané prežiť bez akejkoľvek ujmy. Pomáha krátky spánok počas dňa, ktorý hoci len trochu, no i tak pomôže obmedziť hlboké počiatočné zaspávanie večer. Pri malých deťoch je vo všeobecnosti odporúčané uložiť sa na krátky spánok počas dňa na obed, alebo aj dva krát.