Angína, alebo tonzilitída – ochorenie mandlí, vstupnej brány do tela

0
6652

Mandle sú dôležitou súčasťou imunitného systému. Sú prvým miestom, kde sa zachytávajú rôzne baktérie, ktoré vstupujú do organizmu ústnou dutinou. Čo však keď ochorejú tie?

Čo je to angína a aké sú príznaky?
Angína, inak známa ako tonzilitída, je akútny zápal krčných mandlí. Ochorenie môže byť šírené baktériami, alebo vírusom. Podľa toho sa odlišujú aj príznaky.

Bakteriálna angína – táto angína je najčastejšia a je spôsobená baktériou streptokok. Jej príznakmi je bolesť v krku, bolestivé prehĺtanie, horúčka, bolesti hrdla, opuch lymfatických uzlín a zvracanie. Najcharaktickejším znakom je však biely povlak na mandliach.

Vírusová angína – tento druh angíny ma ľahší priebeh ako typ bakteriálny Príznakmi je bolesť hrdla a zápal hltana. Tu sa biely povlak nevyskytuje.

Koho najčastejšie postihuje angína ?
Angína sa prejavuje najčastejšie u detí a to najmä u tých ktoré majú oslabenú imunitu, ktorou dnes trpí každý tretí človek. Taktiež postihuje najmä alergikov, ľudí s oslabenou imunitou a ľudí s nezdravou životosprávou.

Liečba a domáce recepty
Dôležitý je pokoj na lôžku a podávanie ľahko stráviteľnej potravy. Pri bakteriálnej angíne sa nasadzuje liečba antibiotikami čiže najčastejšie penicilínom. Liečba trvá asi 10 dní. Na zmiernenie bolesti a horúčky sa môžu podávať lieky s paracetamolom, prípadne na bolesť krku pomáhajú staré babské recepty. Jedným z nich je kloktanie bylinkových výluhov zo šalvie, repíka, či rumančeka. Taktiež pomáha kloktanie soli rozpustenej vo vode.
Ďalším je zmrzlina (ktorá však musí byť nemliečna, pretože mlieko podporuje zvýšenú tvorbu hlienu a hnisania) ktorá napomáha odpuchnutiu sliznice. Nemala by sa však používať príliš často, pretože môže priebeh choroby ešte zhoršiť.
Na angínu je vhodný aj starý dobrý cesnak. Najlepšie je požuť 3 surové strúčiky denne. Nie však naraz za sebou, pretože surový cesnak napriek výnimočným hodnotám, môže na vnútornosti v plnej sile pôsobiť ťažšie.

Pomôcť môže podľa iných domácich receptov citrón zmiešaným s medom a z neho vytvorená kašička, prípadne citrón pokrájaný na plátky, posypaný čiernym korením, vyšťavený a použitý ako nápoj v malom množstve.
Deťom je dobre vyplachovať ústnu dutinu slabým nie celkom chladným roztokom zo šalvie. Ďalšie domáce recepty nájdete aj v našom článku.

Neliečená angína
Mnohí ľudia si pomyslia, že angínu vyliečia aj sami doma. No angína nie je chrípka a jej nedostatočné liečenie môže mať vážne následky ako je napríklad zápal obličiek, ktorý môže skončiť ich zlyhaním, alebo závažné poškodenie srdcovej chlopne, ktorá si neskôr vyžaduje chirurgický zákrok. Bakteriálna infekcia môže spôsobiť rozšírenie do krvi a následkom toho môže nastať otrava krvi.

Kedy vybrať mandle ?
Mandle sú veľmi dôležitou časťou imunitného systému človeka. A však ak sa angína často opakuje, tak sa na mandliach tvoria jazvy alebo slepé chodbičky, v ktorých sa môže zachytávať jedlo a baktérie, dôsledkom čoho vzniká nepríjemný zápach z úst. Opakovanie infekcie vedie aj k zväčšeniu mandlí a tie sa neskôr stávajú prekážkou pri dýchaní a prehĺtaní. Ak máte angínu viac ako trikrát ročne, alebo má ťažký priebeh, je vhodné vyhľadať krčného lekára.

Ako predchádzať angíne?
Ako úplne predísť angíne nie je dodnes celkom jasné. No pre väčšiu odolnosť môžete posilniť svoju imunitu. Začnite otužovať alebo behať, už len 30 minút chôdze ma pre Vaše telo pozitívny vplyv. Obmedzte tučné jedlá a zamerajte sa na zeleninu. Ak veľmi často siahnete v baktériami rizikovom období po priveľmi studených nápojoch vo veľkom množstve, môžu vyvolať zápal hrdla, ktorý bude výbornou vstupnou cestou na prejavenie angíny.