5 právd a omylov o chrípke a o vyliečení sa z chrípky

0
1594

Dostali ste chrípku a potrebujete sa z nej dostať čo najhladšie? V prvom rade je dôležité poznať nepriateľa, proti ktorému bojujete a spôsob, ako na vás útočí. Vírus, ktorý patrí medzi bežné, ale tiež má na svedomí ročne milióny obetí, sa objavuje najmä v zimnom období.

1. Teplo je dôležité

Z chrípky sa vám podarí dostať len ak ste v teple. Vaše telo zvyšuje svoju teplotu, pretože ide o reakciu tela na prítomnosť vírusu. Teplom ho chce totiž vírus zničiť. Pri miernom zvýšení teploty sa preto nesnažte ihneď riešiť problém tabletkami. Lepšia je kombinácia bylinkového čaju, dostatku aj iných teplých tekutín, ktoré zohrejú telo o niečo viac a samozrejme tepla postele. Lieky na zníženie teploty a procedúry používajte až pri teplote vyššej ako 38°.

2. Kvapky od kašľa

Ak používate kvapky od kašľa, treba si uvedomiť rozdiel, o ktorom vie stále malá časť ich používateľov. Je potrebné rozlišovať rozdiel medzi suchým dráždivým kašľom a vlhkým hlienovitým, inak tiež nazývaným ako produktívnym. Na jeden aj druhý zaberá niečo iné a popliesť si kvapky opačne, alebo ich skombinovať, môže mať opačný efekt a väčšie zahlienenie. Vlhký kašeľ potrebuje kvapky na podporu vykašliavania. Suchý kašeľ zas kvapky na tlmenie, najčastejšie využívané večer. Každý lekárnik správne poradí.

3. Šport síce zohrieva, ale inak

Keďže pre lepšiu liečbu potrebujeme teplo, mohlo by sa zdať, že zahriatie športom pomáha. Niektoré výskumy síce dokazujú, že pohyb nemusí škodiť, no priamo športovať a vytvárať väčšiu námahu môže byť až nebezpečné. Vyčerpané telo vďaka vírusom je náchylné na zápalové ochorenia, pokojne aj zápal pľúc.

4. Šetrite hlasom

Hlasivky dostávajú pri stredných a ťažkých virózach zabrať. Rozprávanie môže bolieť. Omyl je predpokladať, že šepotom sa hlasivky šetria. Šepot nie je prirodzený a tak si vyžaduje zapojenie väčšieho poštu svalov a hrdlo sa zužuje viac, ako má stavbu. Je tak horšie ako klasické rozprávanie. Skúste nerozprávať, nespievať, nekričať vôbec, len odpočívať. Hlavné však je nájsť pochopenie doma. Občas to nie je to tak ľahké.

5. Zázvor je pomocník, ale…

Zázvor je neobyčajný liek. Pomôcť nám dokáže pri veľkom množstve ťažkostí a svoj výrazný podiel vie zaujať aj v boji proti chrípke. Zázvorová pasta, alebo nastrúhaný zázvor v čaji, zázvorová šťava kombinovaná s citrónom, to všetko vie pomôcť a spolupracovať pri ležaní a potení. Pozor však na jednu zásadnú vec. Pokiaľ by ste mali záujem prehnať to so zázvorom, rozhrýzť ho celý a prijať vôbec viac tejto suroviny, myslite na riziko poškodenia vnútorností. Zázvor sa môže správať ako žieravina. Je zdravý, no všetkého užívajte s mierou. Každý, čo to so zázvorom prehnal, vie, ako pálivé bolesti vo vnútri človeka môže vyvolať.