Antiperspirant proti poteniu môže zabrať, ale viete ako sa používa?

0
5004

Potenie a pokožka, freedigitalphotosPotenie je procesom termoregulácie tela samotného a súčasťou fyzickej aj psychickej namáhavej práce. Obmedziť potenie sa dá rôznymi spôsobmi na prírodnej báze, na medicínskej, aj ďalšími neobvyklými receptami. Kým niektorí ľudia mu venujú pozornosť, iní ho berú ako súčasť života. Povedzme, že sa potrebujete spoľahnúť na ľahko dostupný prípravok a nemôžete sa venovať riešeniu problému pomocou lekára. Puto s prírodou človek pretrhal už pred pár desaťročiami a ťažko dnes niekoho presvedčiť na bylinky. Z mnohých strán k nám doliehajú reklamy o účinnosti daného výrobku, len málo kto naozaj uvažuje nad podstatným rozdielom napríklad medzi deodorantom a antiperspirantom. Kým ten prvý nám poskytne vôňu a neutralizuje zápach potu, prípadne prináša ďalšie osviežujúce a prospešné účinky, reálnejším bojovníkom proti poteniu z tejto dvojice je antiperspirant. Sľubuje síce často dlhotrvajúce závratné účinky, no žiaden nezaberá vždy a tak, ako sa tvrdí na obale. Nie každý ho však vie používať. (Foto: freedigitalphotos.net)

Účinky a fungovanie antiperspirantu
Nie každý antiperspirant má rovnaký účinok. Každý má svoju obľúbenú značku a hoci i ja sám mám osvedčený konkrétny typ a výrobok, nemusí byť po „chuti“ každému ďalšiemu. Fungujú na základe dočasného zúženia potného kanálika.

Kedy najviac účinkuje
Antiperspirant účinkuje najlepšie večer. Nie ráno pred prácou, či pred náročnou horskou túrou, ale práve večer. Jeho účinky chcú trochu trpezlivosti a pravidelné aplikovanie práve večer, kedy využijete nižšiu teplotu a minimálnu záťaž pre telo a pokožku. Ideálny čas je pred spaním krátko po sprche po vysušení pokožky uterákom. Aplikované látky antiperspirantu na pokožku totiž môžu zabrať oveľa lepšie a nie sú vyplavované potením, či znižované otieraním šiat. Najideálnejšie sú pred spaním antiperspiranty bez výrazných vôní, neparfémované. Počas pokojného spánku sa zmenšujú potné žľazy a človek sa môže už po týždni cítiť na druhý deň príjemnejšie.

Strach z rakoviny
Niektoré obsahujú hliník a sú tak strašiakom pre tých, čo majú obavy z rakoviny prsníka. Pred rokmi sa objavili správy o údajnom spojení hliníka v antiperspirantoch, ktorý sa má cez pokožku a potné žľazy dostávať do tela a ukladať v prsiach. Hoci reálne štúdie o škodlivosti hliníka v antiperspirantoch nenachádzame (zdroj: www.cancer.gov) a vyvrátili ich aj tvrdenia National Institutes of Health, a National Cancer Institute. Tieto informácie prichádzali hlavne z internetových diskusií a dohadov, pričom sa šírili hlavne pre obsah lákavý pre rôzne lifestylové magazíny.

Kedy pot skrátka nezastavíte
Pot nezastavíte pri vážnych ochoreniach a problémoch, napríklad pri poruche činnosti obličiek, pri prechode žien, zároveň pri bežných činnostiach ako fyzická práca, pobyt na slnku a podobne. Antiperspirant môže mať účinok len pri pravidelnom používaní v prípadoch, kedy potenie nie je spôsobované inými zdravotnými ťažkosťami.