Ako zrýchliť rast a kvalitu vlasov? Strihaním rast nezrýchlite

1
4557

Vedeli ste o tom, že vlasy v skutočnosti nie sú živé? Sú mŕtve, ide o mŕtve bunky, ktoré sú tvorené vlasovými folikulami v pokožke hlavy, ktoré už síce živé sú, no produkujú bunky, ktoré odumierajú – tvoria keratín. Aj preto strihanie vlasov necítime, vlasy nie sú pretkané cievami, ktoré by im udržiavali teplotu, nervami prenášajúcimi vnemy a bolesť. Zároveň teda pri poškodení nekrvácajú.

Strihanie nepomáha
Zrýchlenie rastu vlasov sa dá údajne docieliť strihaním. Nie je to celom pravda. Rozstrapkané končeky možno naozaj odstrániť zastrihnutím, čím docielime krajšie upravenejšie vlasy, no vlasom, ako mŕtvym bunkám sa týmto spôsobom rozkázať nedá. Ich zastrihnutie vyvoláva podľa vedeckej obce len optický efekt pri prirodzenom raste ostatných vlasov, že vyrástli rýchlejšie. Nie je to tak. Vlasy strácame každý deň. Muži, či ženy, denne môžeme stratiť desiatky vlasov, avšak takmer rovnaký počet ich

Spomalenie rastu
Pokiaľ máte pocit, že sa rast vašich vlasov veľmi spomalil, je dobré vyhľadať lekára. Slovenský lekár to môže podceniť, preto je dobré ho požiadať o poradenstvo. Najlepšie dermatológ je schopný daný problém odsledovať a vylúčiť iné ochorenia, ktoré by mohli mať za následok zastavenie rastu vlasov. Ak však len chcete pomôcť rastu svojich vlasov, zároveň im pomôcť ku kráse a zdraviu, nezaškodí správna starostlivosť, hygiena a samozrejme správne stravovanie.
Spomaliť rast a znížiť ich kvalitu môže aj stres a pričastá psychická námaha, čo má za následok stratu vlasového farbiva a vytváranie tzv. šedivých vlasov.

Stravou k zdravým a rýchlo rastúcim vlasom
Rýchlosť a kvalitu svojich vlasov môžeme zvýšiť hlavne tým, že spoznáme, ako funguje a pracuje ich vývoj. Tvoria ich bielkoviny a preto je dobré zvýšiť prísun tých správnych zložiek. Ľudia, ktorý odmietajú jesť, trpia mentálnou anorexiou, prípadne ľudia s inou poruchou stravovania ohrozujú zdravý vývoj vlasov. Ich nestravovanie nedostane do tela bielkoviny tak, aby sa dali spracovať a telom dopraviť až k vlasom. Vlasy uvítajú aj prísun proteínov, čiže váš jedálniček by mal obsahovať kuracie a morčacie mäso, ryby, strukoviny, orechy a sójové výrobky. Zvýšte prísun železa, ktoré sa stará o rozvádzanie kyslíka do krvných buniek a nepomôžete len vlasom, ale aj nechtom. To platí aj o zinku, ktorý sa stará o opravu poškodených buniek tkanív. Taktiež venujte pozornosť prísunu vitamínu C, ktorý je využívaný pri vytváraní kolagénu a jeho činnosť je viazaná so železom. Bohaté na vitamín C sú citrusové plody, zelená paprika, kiwi, a špenát. Záujemcovia o zdravé stravovanie s tým určite nemajú žiaden problém. Tuky sú ďalšou dôležitou súčasťou jedla. Spracúvajú totiž vitamíny a bez nich by sme nedokázali fungovať. Samotný prísun potrebných vitamínov A, D, E a vitamínu K nestačí. Pre zdravé vlasy sú najideálnejšie Omega 3 mastné kyseliny, ktoré obsahujú morské plody a ryby. V tomto smere pomáha B-komplex, čo obsahuje potrebné zložky z rybích olejov.

Vlasy si vieme dobrovoľne zničiť
Africké ženy majú hlbšie korienky a tak zvládnu oveľa pevnejšie zapletané účesy. Vlasy Európaniek, najmä detí, by pritom vôbec nemali využívať dovolenkové služby plážových zapletačov vlasov a výrobcov dredov. Dredy vlasy vážne znehodnotia spolu s ďalším zásadným znehodnotením fungovania po hygienickej stránke. V prípade zapletaných vlasov sa výrazne odhaľuje pokožka hlavy, ktorú môže spáliť slnko. Zároveň dochádza k poškodeniu korienkov a pokožky hlavy, keďže pri zapletaní sa vlasy pevnejšie uťahujú. Môže dôjsť k vážnemu poškodeniu vlasov a korienkov, na ktoré skrátka svetlá dievčenská hlava nie je stavaná ani po vývojovo-kultúrnej stránke a ani po fyzickej.
Vlasy však poškodzuje aj žehlenie, pričasté stajlovanie, farbenie a rôzne experimentovanie. Platí, že čím menej chémie použijete, tým viac pre svoje vlasy robíte. Samozrejme, dobrý šampón je na nezaplatenie.

Comments are closed.