Ako sa rieši nemocničný odpad v malých ambulanciach?

0
1724

Bežný človek návštevu lekárov v ambulanciách nevníma z každého možného uhla. Ide skôr o uhol pohľadu v ktorom ambulanciu navštívime, ako pacienti. Necháme si zobrať krv, použitá ihla sa niekam odloží, odloží sa aj prípadný obväz, použije sa obrúsok na utretie krvi, výtokov, nadbytočných kvapiek z uší či nosa. Použije sa aj injekcia, nejaký ten medikament, neminie sa celý jeho obsah a v striekačke sem tam aj niečo zostane. To ale pacient nerieši, má iné starosti a dôveru vkladá do rúk lekárov. Lekári však so svojimi sestričkami riešia ďaleko viac problémov, o akých mi nevieme ani slovko.

Buď je to problém s financiami a schopnosťou utiahnuť nie len ordináciu, ale aj schopnosť lekára zaplatiť sestričku, ale všeobecne u malých lekárov a ambulanciách majú často aj iný problém. Týka sa práve odpadu z rôznych úkonov a prác. Odpad, ktorý dokonca môže obsahovať kúsky kože, zuby, krv, množstvo použitých ihiel a iného druhu zvyškov, si mnohí musia riešiť na vlastné náklady. Ide o špecializovanú firmu, ktorá rieši odvoz a zneškodnenie takéhoto odpadu. Tá však niečo stojí a nie každý lekár si bude môcť jedného dňa dovoliť zneškodňovať odpad. Čo nastane potom?

Pokiaľ sa eventuálne naozaj objaví prípad, že sa lekár bude musieť zbaviť odpadu a nebude mať financie, alebo možnosť sa ho z nejakého iného dôvodu zbaviť legálne, môže sa pokojne objaviť v klasickom odpadkovom koši, alebo niekde na čiernej skládke. Biohazard je charakteristická značka, ktorá má svoj zmysel. Takýto odpad nesie so sebou obrovské riziká a jeho zneškodnenie dokonca nechávajú odchádzajúci lekári na nástupcoch. Aj tak sa dá zbaviť povinnosti. Pokiaľ mladý lekár prichádza do ambulancie ako náhrada za lekára na dôchodku, možno by nebolo na škodu sa informovať aj o rozsahu zadĺženosti priestorov, zmluvy uzatvorené s partnermi v čakárni, inventár a aj vyriešenie spomínaného odpadu. Aby nakoniec v sklade s označením ambulancie nečakalo nepekné prekvapenie čakajúce na vyriešenie.