Ako bojovať proti poteniu, znížiť potenie a zápach tela

3
10548

Potenie je prejav tela, ktorý nie je vždy vítaný. Telo si vytvorilo potenie ako spôsob vylučovania vody a ochladzovania pokožky, zároveň ako formu určitého vylučovania aj menšieho zastúpenia ďalších látok. Vďaka poteniu má však množstvo ľudí spoločenský a následne teda psychologický problém. Fľaky na oblečení, obavy z podávania rúk, dotykov partnera a obavy z odhalenia tečúcich potokov pod vašim tričkom… to všetko vie znížiť sebavedomie. Nemožno sa teda diviť, že ľudia majú často záujem o zníženie potenia, najmä ak ide o prípady zvýšeného potenia, ktoré tiež nazývame hyperhydróza. Ako proti nemu bojovať, alebo znížiť jeho mieru?

Potenie dievča teplo tvár SXC.hu

Príroda pomáha
Najúčinnejší prírodný bojovník v boji s neželanou vlhkosťou oblečenia a neistotou s tým spojenou je šalvia lekárska. Čaj zo šalvie lekárskej v studenej forme pôsobí osviežujúco a jeho pravidelné pitie môže naozaj pôsobiť nielen upokojujúco, ale aj účinne v miere potenia. Pri nadmernom potení sa odporúča pravidelný šalviový kúpeľ rúk. Iní považujú za účinný nástroj pravidelné pitie čajovej zmesi zloženej z vresu, šalvie, žihľavy, zlatobyle a prasličky poľnej. Čistý čaj precedíme od byliniek po 15 minútach lúhovania a piť ho môžeme po celý deň, pokojne studený. Prasličku samotnú, ako jednu z najstarších bylín na celej planéte nepodceňujte. Nazbierate ju na mnohých horských miestach Slovenska a jej účinky proti poteniu využívajú ľudia od nepamäti. Žihľava je ďalším prírodným bojovníkom, ktorého ocenia najmä majitelia nepokosených záhrad so zákutiami, kde sa žihľave darí najviac. Kým šalviu dostanete v lekárni, alebo z vlastného pestovania, žihľava je vlastne burina, no vítaná. Má antioxidačné účinky a hoci nezmierňuje celkom potenie, pomáha docieliť čistý pot bez zápachu. Z prírodných nástrojov, ako obmedziť potenie však nemožno zabudnúť pre leto aktuálny spôsob a to odvar z čerstvých zelených listov orechovníka kráľovského. Práve v čase najlepšie júla sa strom nachádza v najčistejšej fáze, kedy aj zelené orechy samotné nachádzajú rôzne využitie. Čisté zelené listy tohto stromu dávkujte v množstve podobnom na čaj z lipového kvetu.

Medicína pozná odpovede
Proti poteniu často existuje aj medicínske riešenie. Základom je však poznať a rozoznať potenie z následkov hormonálnych zmien, teploty, alebo potenie spôsobené vonkajšími vplyvmi. Potenie je sprievodným javom mnohých ochorení, prípadne signálom prebiehajúcich problémov v tele. Bezdôvodné potenie preto neignorujte. Žiaľ, mnoho lekárov aj napriek zásadnej zmene v miere vášho potenia nebude možno chcieť venovať pozornosť takémuto zdanlivo jednoduchému signálu. Potenie, ak nie je dôsledkom iného ochorenia liečeného u špecialistu, môže pomôcť riešiť kožný lekár. Pomôcť si môžete aj sami. Ak nezaberajú špeciálne antiperspiranty (účinný bojovník proti poteniu a vôňa) a deodoranty (často len vôňa zakrývajúca pach), siahnite po vyššej odbornosti. V lekárni je k dispozícií viacero prípravkov, ktoré majú pôsobiť na potenie. Mnoho potiacich sa ľudí hľadajúcich na tento problém riešenie vyskúša mnoho medikamentov a homeopatík, ktoré žiaľ nie sú vždy lacnou záležitosťou. Preskáču niekoľkými prípravkami, až nakoniec zakotvia pri osvedčených značkách a prípravkoch. Jeden z najpoužívanejších je jemný gél Driclor, na ktorý však môžu mať niektorí ľudia reakciu v podobe jemného svrbenia pokožky. To je najčastejší problém popisovaný jeho používateľmi. Ďalšie z prípravkov sú od Vichy, prípravok DEOforte a ďalšie, pritom ich účinky je možné posilniť homeopatikami. Tie vám najlepšie odporúča odborný lekárnik. Jednou z najdôležitejších zložiek „chémie“ určenej na boj proti poteniu je aluminium chlorid a obsahuje ho väčšina z prípravkov. Prípravky, ktoré sa pýšia obsahom striebra neobsahujú skutočné viditeľné striebro, ale jeho stopové množstvo, ktoré však i tak pôsobí antibakteriálne.

Aj kozmetičky poznajú odpoveď
V špecializovaných kozmetických salónoch vedia odporúčať metódu vpichovania botulotoxínu do miesta pokožky len v prípade, ak nie je potenie prejavom ochorenia. Azda ani netreba opakovať, že ide o slávny botox, v skutočnosti jeden z najúčinnejších jedov, ktorý docieli fyziologické zmeny vo vzhľade pokožky najmä vďaka stŕpnutiu svalov. Tento prejav svalov a pokožky následne ovplyvňuje aj potenie. Jeho účinnosť je veľmi vysoká a trvá niekoľko mesiacov, až rok. U každého je tento čas rôzny. Aplikovateľná je táto metóda na rôzne miesta vrátane chodidiel a podpazušia, teda miest s najvýraznejším pachovým potením. Viac si môžete o botulotoxíne prečítať tu.

Kedy pot zapácha?
Pot samotný nezapácha. Tvoria ho milióny potných žliaz na ľudskom tele, ktoré vylučujú tekutiny známe ako eccrine vylučované po celom tele a apocrine vylučované v podpazuší, v okolí pohlavných orgánov a ešte na pár miestach. Zápach tvoria až baktérie na pokožke, ktoré sa začnú živiť vylučovanými tekutinami a rozkladať sa. Aj preto zápach pri prvom potení neprichádza ihneď.
Pot môže výrazne zapáchať aj vďaka jedlu. Čokoľvek zjete sa môže prejaviť na pote a zápachu. Najvýraznejšie sú cibuľa a cesnak, ktoré neskryje žiaden človek, ktorý sa potí. On sám často nepocíti vlastný zápach, pretože prichádza veľmi pomaly a postupne a zmysly ho tým pádom prijímajú postupne. Pred stretnutím s dôležitou osobou, s kolektívom, alebo cestovaním mestskou hromadnou dopravou teda nie je šťastné riešenie výrazne sa najesť najmä týchto dvoch aromatických aj keď v kuchyni neoceniteľných druhov zeleniny. Výnimočné prípady zápachu spôsobené oslabenými obličkami môžete vyriešiť zvýšením prísunu zinku, zvýšenou konzumáciou duseného a pečeného mäsa a rýb.

Poznámka na záver: nech ste sa dočítali čokoľvek, krstný otec s „kelňou“ v ruke a montérkach od malty všetko podkopáva a tasí svoju vlastnú osvedčenú teóriu. Podľa chlapov na stavbe je najúčinnejším bojovníkom proti poteniu pivo. Aký je váš názor? Máte skúsenosti s pivom ako obmedzovačom potokov na chrbte a pod pazuchami?

Foto: SXC.hu

Comments are closed.