Architekti na Taiwane si uctili príbeh otrávených žien

0
2774

Architektúra z krajín juhovýchodnej Ázie nám neustále ukazuje, že nápady na výstavbu sú nekonečné. Ak sa k tomu pridá pekná myšlienka spojená s podporou nejakého účelu alebo skupiny ľudí, potom môže vzniknúť skvelé dielo ukrývajúce hlbší zmysel.

Zrealizovať budovu, ktorá by ponúkla spojenie jedinečného dizajnu s myšlienkou podpory sa v juhovýchodnej Ázií nepodarilo prvýkrát. V prípade novej taiwanskej svadobnej sály však ide o významný unikát vo svete architektúry, pretože tvorcovia projektu vytvorili fascinujúce dielo. Navyše so zámerom venovať ho ako poctu istej skupine žien, ktorých život poznačila nepríjemná choroba.

Architekti na Taiwane

Projekt ako pocta taiwanským ženám

Už prvotné plány projektu na výstavbu novej svadobnej sály ukazovali, že pôjde o fascinujúce dielo, ktoré vzbudí pozornosť nielen domácich milovníkov architektúry. Do toho sa vniesol aj šľachetný zámer, ktorým mala byť pocta istej skupine taiwanských žien prezentovaná tvarom pripravovaného objektu. A tak sa architekti pustili do práce, ktorá mala priniesť regiónu Čch‘-a-i jeden z najzaujímavejších stavebných unikátov.

 

Obetiam venovali svadobnú sálu

Zrodenie nápadu postaviť svadobnú sálu v tvare črievičky spočíva v snahe poukázať na jeden príbeh z polovice minulého storočia. Niekoľko žien sa totiž otrávilo kontaminovanou vodou zo studne, v ktorej sa nachádzal extrémne škodlivý arzén. To spôsobilo bakteriálnu chorobu nazývanú sneť, následkom ktorej prišli tieto ženy o nohy. Práve to je dôvodom dizajnu stavby navrhnutého v tvare vysokej topánky na opätku.

 

Atraktívny dizajn priťahuje pozornosť

Ak má budova venovaná týmto ženám získať prestíž a vzbudiť pozornosť v zahraničí, potom musí byť zárukou originality. Pri pohľade na vzhľad tohto objektu však netreba pochybovať o získavaní záujmu, pretože nielenže ponúka zaujímavý príbeh, ale takisto sa pýši elegantným konštrukčným a dizajnovým prevedením. Modré panelové tabule zo skla zaručia viditeľnosť, ktorej pomôžu aj rozmery. Vrchol črievičky sa totiž nachádza vo výške 17 metrov, takže sálu si všimne každý aj z diaľky.

 

Taiwan je už niekoľko rokov známy najvyššou rovnoprávnosťou žien v celej Ázií. Práve to mohlo byť ďalším kúskom motivácie uctiť si skupinu žien, ktorým bola venovaná moderná svadobná sála v tvare črievičky. Tá je už oficiálne dokončená a momentálne sa očakáva jej slávnostné otvorenie, ktoré sprístupní verejnosti modernú svadobnú sálu nesúcu nádherný odkaz.