29. september: Sviatok nebeského vojvodcu

0
3705

Archanjel Michal je uctievanou postavou troch svetových náboženstiev. Židovská a katolícka tradícia ho považuje za jedného z najmocnejších anjelov. A dôležitú pozíciu má aj v islame.

Anjelsky hrad

Anjeli sú vo všetkých troch náboženstvách považované za duchovné bytosti, ktoré sú v blízkosti Boha: spájajú sféru nebies a sféru pozemskú tým, že zvestujú ľuďom božiu vôľu alebo sú ich vodcami na ceste k Bohu. Anjelov spomínajú posvätné knihy týchto náboženstiev, Starý a Nový zákon aj Korán. U katolíkov anjeli majú aj svoje sviatky: 29. september je sviatkom archanjelov (grécky výraz arch- znamená „hlavný“), lebo v tento deň bola vysvätená rímska bazilika archanjela Michala. Spolu s Michalom sa oslavujú ďalší dvaja archanjeli: sv. Gabriel, posol Boha, ktorý zvestoval Panne Márii narodenie Ježiša a sv. Rafael, patrón chorých. Do 18. storočia tento sviatok v Uhorsku (čiže aj na území Slovenska) bol prikázaným sviatkom – katolíci sa museli zúčastniť na svätej omši.


Prečítajte si Kabala nie sú žiadne náramky, ale je to vážna náboženská veda

Michal zimu dýchal

Sviatok sv. Michala bol v minulosti veľmi dôležitým orientačným a organizačným dňom hospodárskeho roka. Predstavoval koniec leta a začiatok jesene. V tento deň sa z pasienkov vrátili pastieri so stádami, ktoré tam vyháňali na sviatok sv. Juraja (24. apríla). Pastieri podali majiteľom stád odpočty:, koľko bolo prírastkov a aké boli straty počas leta. Čeľadníci aj pastieri dostávali plácu a uzatvárali kontrakty na nové obdobie. Bol to aj deň trhov a veselíc a v tento deň, po skončení obdobia letných prác, sa začínala jesenná sezóna svadieb, lebo dobré počasie ešte chvíľu dovoľovalo oslavy vonku.

Tento deň je významným aj pre početné pranostiky. Podľa počasia tohto dňa sa predpovedalo, aká bude zima, a aké bude počasie celý nasledujúci rok. Jasné nebo v noci pred Michalom zvestovalo treskúcu, tuhú zimu, naopak dážď predznamenávalo miernu zimu. Rovnako, ak na Michala ešte sťahovavé vtáky neodleteli, znamenalo to slabú zimu s neskorým nástupom. Sviatok Michala sa v severnejších oblastiach pokladal za začiatok zimy, o čom svedčí napríklad pranostika „Michal – snehom kýchal“.

Vodca nebeských vojsk

Meno archanjela Michala pochádza z hebrejčiny a znamená „Kto je ako Boh“. Podľa viery kresťanov predstavuje bojový pokrik anjelov v boji proti Luciferovi, najkrajšiemu a najmocnejšiemu anjelovi, ktorý chcel byť rovný Bohu. Archanjel Michal bol vodcom verných anjelov a najväčším nepriateľom Lucifera, ktorého sotil do pekla. Tento boj opisuje aj Kniha zjavenia apoštola Jána: „Na nebi sa strhol boj: Michal a jeho anjeli bojovali proti drakovi. Bojoval drak i jeho anjeli, ale neobstáli a už nebolo pre nich miesto v nebi. A veľký drak, ten starý had, ktorý sa volá diabol a satan, čo zvádzal celý svet, bol zvrhnutý; zvrhnutý bol na zem a s ním boli zvrhnutí jeho anjeli.“ (Zjv 12,7-9).

Archanjel Michal je preto považovaný za patróna katolíckej cirkvi, rytierov, vojakov, obchodníkov, parašutistov, policajtov, námorníkov, pekárov, výrobcov váh, novšie zamestnancov bánk, paradoxne súčasne aj chudobných. Je patrónom zomierajúcich a cintorínov, keďže podľa stredovekej Legendy Aurea on vedie duše pred Boha, aby boli posúdené. Preto býva zobrazovaný s váhami v ruke. Bežnejším jeho zobrazením je však postava mladého muža, rytiera v brnení, s mečom a prilbou, ktorý poráža draka.

Legendy spomínajú niekoľko jeho zjavení, ktoré zachránili veriacich napríklad pred epidémiami alebo pomohol k víťazstvu nad pohanmi. S Michalovou podobizňou na zástavách bojovali viaceré kresťanské armády.


Prečítajte si: Novinky zo sveta, ktoré musíte vedieť

Mont Saint Michel

Svätý archanjel Michal pri zrode Uhorska

V súvislosti so Slovenskom bola podobizeň sv. Michala použitá napríklad na zástavách spojených kresťanských vojsk pod vedením nemeckého kráľa Otta I. proti staromaďarským kmeňom v roku 955 v bitke pri rieke Lech. Pohanskí starí Maďari boli v tejto bitke na hlavu porazení – podľa kroník víťazi nechali nažive siedmych zmrzačených bojovníkov, aby odniesli správu o porážke ostatným. Táto porážka mala výrazne duchovný rozmer: po bitke boli popravení aj vodcovia maďarskej armády, čo podľa ich viery znamenalo, že sa na druhom svete mali stať sluhami víťazov.

Po tejto udalosti staromaďarské kmene opustili kočovný spôsob života a výpalnícke nájazdy na západnú Európu, definitívne sa usadili a vytvorili nový štát – Uhorsko, súčasťou ktorého bolo aj Slovensko. Zároveň zavrhli pohanských bohov – ktorí ich od prehry neochránili, čo zjednodušilo prijatie kresťanstva, dovŕšené o 50 rokov neskôr počas vlády prvého Arpádovca, kráľa sv. Štefana I. Sv. Michal teda zvíťazil nielen v bitke, ale aj tým, že prispel k obráteniu pohanov. Jeho podobizeň sa dostala aj na uhorskú kráľovskú korunu.

Michal a islam

Preto možno znie paradoxne, že Michal má svoje miesto aj v islamskej tradícii. Korán ho spomína raz: ako nadradenú duchovnú bytosť (nie anjela) v blízkosti Boha, a ten, kto sa stane jeho nepriateľom, znepriatelí Boha. Michalova úloha je kompletnejšie obsiahnutá v islamskej tradícii. Tá ho pokladá za anjela, ktorý pomáhal pri príprave proroka Mohameda pri výstupe do nebies a spolu s anjelom Gabrielom sa stali Mohamedovými osobnými vodcami a poradcami. Michalovou úlohou je podľa islamu poskytovať materiálnu potravu pre telo a spirituálnu pre dušu.

Čítajte tiež:

Obrovský roj múch obsadil nemecký kostol. Veriaci tvrdia, že nič podobné nevideli

Na Veľkom čínskom múre sa nachádza betón. Číňania zožali veľkú kritiku.