Poradíme vám, ako byť produktívnejší. Naučte sa hovoriť nie

0
3192

Chcete, aby boli vaše dni produktívnejšie? Skúste si osvojiť nasledujúce tipy.

44177618 - laughing girl with daisy in her hairs, showing thumbs up.

Ako byť produktívnejší

Vstávajte skoro ráno

Začnite svoj deň, kým ostatní ešte spia. Skoré rána sú pokojné a ničím nerušené, preto sa môžete na svoj deň pripraviť bez zbytočného zhonu a stresu. Je to tiež skvelý čas na ranné cvičenie, ktoré vás nabije energiou.

Nezabúdajte na raňajky

Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa. Ak chcete v práci podať maximálny výkon, nikdy ich nevynechajte. Pamätajte tiež na to, že sme to, čo jeme. Keď začnete svoje ráno konzumáciou nezdravého jedla, nečakajte, že počas dňa budete nabití energiou.



Tip redakcie: Dokonalé kariéry pre ľudí, ktorí milujú cestovanie



Naučte sa hovoriť nie

Všetci to veľmi dobre poznáme. Veľakrát sa snažíme vyhovieť iným, no zabúdame pritom na seba. Keď si však na svoje plecia vezmeme príliš veľa, utrpí tým naša vlastná práca. Treba si preto uvedomiť, že nemožno vyhovieť každému. Majte na pamäti svoj cieľ a nebojte sa povedať nie.

Plánujte

Nájdite si každý večer aspoň 10 minút na naplánovanie nasledujúceho dňa. Nielenže si doprajete spokojnejší spánok, ale navyše budete po prebudení presne vedieť, ktoré úlohy treba splniť.

45719087 - unhappy young woman looking at smart phone throwing away cash dollar bills isolated on gray wall background. angry upset face expression. making spending money financial reward compensation concept

Vypnite si upozornenia

Je skvelé, že v dnešnej dobe máme vďaka smartfónom prehľad o všetkom, čo sa deje, a môžeme sa okamžite spojiť s kýmkoľvek a kedykoľvek. Na druhej strane je však neuveriteľne náročné sústrediť sa, keď ste neustále rušení prichádzajúcimi správami a upozorneniami. Je preto nevyhnutné, aby ste si v čase práce tieto upozornenia vypli. Predídete tak prokrastinácii a budete môcť nerušene dokončiť svoje úlohy v čo najkratšom čase.

Urobte si poriadok na pracovnom stole

Neporiadok na vašom pracovnom stole je viac stresujúci, než by ste si mohli myslieť. Ak sa chcete na svoje úlohy zamerať s čistou hlavou, vyčistite najskôr priestor okolo seba.



Tip redakcie: 7 zlozvykov, ktoré vás zbytočne oberajú o energiu



Vyhraďte si čas na e-maily

Pokiaľ je to možné, stanovte si určitú hodinu dňa, počas ktorej vybavíte svoje pracovné e-maily. Zabránite tak neproduktívnemu multitaskingu a zbytočnému rozptýleniu. Odpovedajte na e-maily radšej v poobedných hodinách a produktívne rána venujte dôležitejším úlohám.

Nestrácajte zbytočne čas

Prečo nakupujete potraviny v čase, keď je v nich najviac ľudí? Ak sa chcete vyhnúť dlhým radám a zbytočnému čakaniu pri pokladni, vyberte si na nákup inú dobu počas dňa. Ušetríte si tým množstvo času je to jednoduchá cesta ako byť produktívnejší.

41317698 - rear view of a young businessman driving car

Snažte sa vyťažiť čo najviac z každej chvíle

Uvedomujete si vôbec, koľko času ročne strávite cestovaním do práce a späť? Využite tento čas naplno. Zaobstarajte si audioknihy a v nekončených dopravných zápchach sa namiesto hromženia radšej vzdelávajte.

Nájdite si čas na oddych

Nikto z nás nie je robot a každý občas potrebuje vypnúť. Robte si pri práci pravidelné prestávky – dobijete si energiu, a zabránite tak syndrómu vyhorenia. Odborníci radia, aby ste si po každých 25 minútach tvrdej práce dopriali zhruba 5 minútový odpočinok. Skúste napríklad krátku prechádzku po čerstvom vzduchu či krátke relaxačné cvičenia.

Čítajte tiež:

Cukrovka, obezita či únava. Stačí znížiť teplotu domácnosti

Ako predísť hádke s partnerom. Pomôže vám tento algoritmus