4 veci, ktoré ráno nerobiť, ak chcete mať produktívny deň

0
3670

Niekto je nočná sova, iný vstáva skoro ráno. Ranné rituály sú zvyky, ktoré nás sprevádzajú celý život. Vytvárajú (ne)príjemný štart do pracovného dňa, preto je dôležité vedieť s našimi ránami vhodne zaobchádzať. Ak vstanete neskoro, už viete, že sa za celým dňom budete pachtiť. Na to, aby ste vyrazili do nového dňa pozitívne naladený, stačí, aby ste NErobili tieto veci…

photo-1422433555807-2559a27433bdPhoto credit: © David Mao, unsplash.com 

  1. Dať si kávu hneď po vstávaní

Zo svojho života som úplne vymazala kofeín – som na neho až príliš citlivá. Po riadnej dávke kofeínu zmätene pobehujem nevediac, čo prvé urobiť… Vôňa kávy je mimoriadne lákavá a väčšina ľudí si bez nej ráno nevie predstaviť. Je to rituál. Má to však jeden háčik.

Naše telo začína pumpovať kortizol (hormón zodpovedný za stres a aktivitu organizmu) už skoro ráno, kedy je jeho hladina najvyššia. Ak si ráno dáte ešte kávu, je to akoby ste prilievali benzín do horiacej vatry. Budete síce rýchlejší, ale o pár hodín o to unavenejší. Káva totiž dehydratuje, takže telo bude neskôr trpieť nedostatkom tekutín, čo si vykompenzuje bolesťou hlavy a únavou. Skúste sa zladiť s rytmom vášho tela a pomôžte mu optimálne fungovať.

Nemusíte sa kávy vzdať – stačí si ju dať neskôr – medzi 9:30 až 11.30 a uvidíte, že nebudete po obede zaspávať (samozrejme, keď do seba nehodíte šesť knedlíkov s gulášom). Ak bez kávy nemôžete vydržať, vychutnajte si raňajšie espresso bez kofeínu.

kaboompics.com_Morning Cup of Coffee in Bed

Photo credit: © kaboompics.com

  1. Neustlať si posteľ

Zdá sa vám to smiešne? Ono nie nadarmo vzniklo ľudové príslovie: ako si ustelieš, tak budeš spať. Všetko so všetkým súvisí. Ustlať si ráno lôžko na spanie je prvá aktivita dňa. Akokoľvek absurdne to znie, naplní vás to spokojnosťou a pocitom, že ide všetko podľa plánu. Systém dňa vám dodá pocit istoty.

Už ste sa vrátili aspoň raz tak domov, že vás čakal pohľad na rozostlanú posteľ? Nie je to príjemné, však? Z nejakého nevysvetliteľného dôvodu nie je pre nikoho pohodlné líhať si do rozhádzaných perín a uležaných vankúšov. Je to psychický efekt neporiadku.

Poriadok naopak vnáša prehľad o situácii a v konečnom dôsledku vytvára vizuálne útulné prostredie. Čo môže byť lepšie ako si líhať do hebkých a hrejivých perín, ktoré ste si predtým upravili? Takže natriasať, hladiť a vyrovnávať!

kaboompics.com_Top view of desk with flowers, laptop and mobile phone

Photo credit: © kaboompics.com

  1. Kontrolovať telefón, tablet, počítač hneď po zobudení

Tento zlozvyk má v obľube väčšina mladých ľudí. Staršia generácia telefóny na noc vypína alebo minimálne neberie do spálne – čo je vynikajúci spôsob ako svoj mozog a telo chrániť pred nebezpečným žiarením. A jednak nemajú nutkanie hneď ráno po rozlepení viečok kontrolovať nové emaily, Instagram a Facebook.

Ranné surfovanie na internete vás rozptýli nesprávnym smerom – rozbíja vašu koncentráciu.  Namiesto toho, aby ste sa sústredili na rozprávanie s členmi rodiny, ťukáte prstom do displeja. Úspešní podnikatelia vraj kontrolujú svoje emailové schránky len niekoľkokrát do týždňa. Ak je niečo veľmi urgentné, dotyčný jednoducho zavolá.

Sociálne siete hneď ráno po prebudení sú veľkou červenou stop značkou. Ak jednoducho neviete telefónu odolať, dajte si ho do vedľajšej miestnosti a naprogramujte si ráno tak, aby ste nemali šancu, ani čas po telefóne siahať.

photo-1422190250491-77319cf2ffae

Photo credit: © Elizabeth Liesunsplash.com

  1. Neraňajkovať

Nedokážem si svoje ráno bez raňajok predstaviť. Bez nich by som bola ako malátny zombie. Ako má vaše telo fungovať, keď nemá palivo? Ak si myslíte, že vám stačí ranná káva, ste na omyle, tú sme zrušili už v prvom bode. Navyše káva na lačný žalúdok vám akurát rozdráždi trávenie a zvýši mieru kyseliny žalúdočnej – pálenie záhy hneď z rána asi nie je to najlepšie…

Výdatné raňajky vám dodajú potrebnú energiu a živiny, aby váš organizmus dokázal optimálne fungovať. Začnite zľahka, stačí si ráno urobiť zdravé smoothie z ovocia, jogurtu a medu. Alebo ľahký zeleninovo-ovocný fresh – ten vás vždy zaručene nakopne.  Bez raňajok nefunguje váš mozog. A ten počas celého dňa potrebujete najviac. Ak raňajkujete, v priebehu dňa automaticky jete menej, čo má pozitívny vplyv na vašu hmotnosť.

Je dobré si ráno nájsť aspoň 10 minút, kedy viete meditovať, rozjímať, v tichu premýšľať o nadchádzajúcom dni. Nemusíte sedieť v polohe lotosového kvetu a mrmlať „óm“, stačí, ak si nájdete obľúbené miesto so šálkou nápoja, ktorý máte radi. Kým sa na vás nenahrnú deti, šéf alebo hocikto iní, toto je vaša ranná chvíľka, ktorú si nedajte vziať.

Photo credit: © unsplash.comkaboompics.com