4 negatívne veci, ktorými si zbytočne škodíte a ako s nimi prestať

0
4722

Každého z nás, čas od času prepadne zlá nálada, splín alebo pocit, že celý svet je proti nám. Nič sa nedarí, každá maličkosť nás vytáča a máme pocit, akoby nič nebolo na svojom mieste. Blúdime vo svojej hlave a hľadáme riešenia všade možne, len nie v sebe. Máme tendenciu utekať od problémov a navyše si pridávať lopatou zlozvykmi, ktoré sme si nevedomky vypestovali počas svojho životného dozrievania. Najradšej vidíme všetko černejšie, než to v skutočnosti je a oddávame sa apokalyptickým predstavám o skazenom živote a neúspechu. Pripomína vám to niečo? Ak áno, poradím vám ako bojovať so štyrmi najčastejšími negatívnymi prejavmi v správaní, s ktorými by ste mali čo najskôr skoncovať.

resize 2

Šťastie je relatívne. Pre každého predstavuje niečo iné. Ľudia sa ženú za šťastím, ale najhoršie je, že nevedia, čo si pod ním vlastne predstavujú. Do čoho je prezlečené vaše šťastie? Do plnej peňaženky? Drahých dovoleniek? Slobody? Definujte si ho. Môže to byť aj prostá a tak obyčajná vec, ako je spokojnosť so sebou samým. Toto je totiž bod, z ktorého by sme sa mali všetci odraziť.

Bohužiaľ, nie je tomu tak. Snažíme sa tváriť blažene, spokojne, radostne, ale len málokto z nás to autenticky prežíva aj vo svojom najhlbšom vnútri. Vedieť sa konfrontovať so svojím pravým ja, je drina a nie každý sa túži pozrieť do zrkadla. Zistiť, čo nás vnútorne zožiera či brzdí v dosiahnutí relatívneho pokoja a vnútornej harmónie je ťažký, ale veľmi oslobodzujúci proces. Mať sa rád a byť zmierený sám so sebou je najprirodzenejší a najšťastnejší pocit na svete. Je to akoby vo vás niekto zapálil malý, plachý, ale o to silnejší plamienok nádeje, že všetko bude dobré, že to zvládnete, že vždy nájdete riešenie. Nádej tam vždy je. Čaká na vás, než si ju všimnete, poklepete na rameno a poviete: „Naskoč – skúsime to spolu inak. Chcem zmenu. Pomôžeš mi?“

Ak vyšlete vesmíru znak a urobíte čo i len malý krok, verte mi, vesmír alebo energia alebo boh, je mi úplne jedno ako to nazývate, vás postrčí. Začne vám sypať pod nohy všetko, čo potrebujete. Viem, čítali ste o tom na internete, v self-help knihách a miliónoch motivačných článkov, ale z vlastnej skúsenosti čestne potvrdzujem – vesmír má rád odvážnych ľudí.

Nemusíte hneď zajtra podať výpoveď v práci a vybrať sa na dráhu digitálneho nomáda. To by bol čin rovnajúci sa číročistej ľudskej hlúposti. Môžete byť odvážny a pritom si nechať vždy malý batôžtek istoty. Postupujte pomaly. Po malý pidikrôčkoch. Nezabúdajte, všetko sa ráta. Každá vynaložená energia, každý vedomý úkon, ktorý robíte v mene vytýčeného cieľa je ďalšia splnená misia. Check it!

Človek však má čudnú vlastnosť sabotovať sám seba. Živíme v sebe všetky nazbierané strachy, fóbie a úzkosti z detstva, životné udalosti, ktoré sme nemohli ovplyvniť alebo sme ovplyvnili a nedopadli dobre. Nechajte všetko na chvíľu ležať len tak a zamyslite sa, čo je podstatou vášho života a čo chcete, aby bolo podstatou vášho života. Aby sa vám podarilo vykročiť naproti vášmu autentickému a pravému ja, skúste si nekomplikovať život viac ako je potrebné.

kaboompics

Aké sú najčastejšie prejavy v správaní, ktoré ľuďom strpčujú život?

  1. Porovnávate sa s ostatnými

Áno, ona má bohatého manžela, on má nové auto, ona má umelé prsia, značkové hodiny, drahé dovolenky, má svaly, je úspešný, oni toľko cestujú a vy sedíte doma na zadku a idete sa zodrať v práci. Toto je priama cesta do pekla. Bohužiaľ, dnešný svet je postavený na umelom blýskaní sa. Čo je zaujímavé, že skutočne šťastní ľudia svoj život neradi ukazujú navonok. Lebo vedia, že je to ich jediný poklad, strážia si ho, je to intímne tajomstvo ich partnerstva, ktoré nepatrí na oči nikoho na Instagrame či Facebooku. Najmä tu platí staré otrepané – nie je všetko zlato, čo sa blyští.

Preto je zbytočné závidieť, verte mi, nemáte čo. Každý človek má svoj individuálny príbeh, o ktorom nikto nevie. Nikto z nás to nemá ľahké, každý si vláči svoj kríž a tam, kde vidíte úsmev je aj bolesť. Preto sa neporovnávajme, naše životy sú nenapodobiteľné. Vy ste šéfom toho svojho, preto sa naplno koncentrujte na jeho riadenie. Akonáhle začnete svoju energiu púšťať iným smerom, strácate kontakt samy so sebou a zaslepuje vás umelý lesk. Neplytvajte svojou energiou. Pracujte na svojom živote. Buďte hrdí na to, čo ste dosiahli. Každý deň sa spýtajte samých seba, či ste spravili niečo, aby ste sa aj dnes dostali bližšie k svojmu snu. Vy ste najdôležitejší človek vo svojom živote. Správajte sa preto k sebe čo najlepšie. Ak máte tendenciu byť samy na seba prísny a trestať sa myšlienkami, vždy si spomeňte na to malé dieťa v sebe, asi by nebolo rado, keby ste na neho kričali alebo hovorili negatívne veci. Hlaďte dieťa v sebe. Zaslúžite si to.

resi4

  1. Ste večne nespokojný

Mám malý plat. Ešte stále som single. Mám staré auto. Moja dcéra nosí trojky z matematiky. Opäť som pribrala… Aj vy si opakujete obdobné mantry nespokojnosti každý deň? Nečudujte sa, že sa neustále točíte v jednom nekonečnom koliesku. Ukončiť tento prúd večnej nespokojnosti dokážete zlomiť len vy. Zmenou myslenia. Nepíšem vám tu žiadne čáry máry, ale overené rady, ktoré som si vyskúšala na svojej koži. Viem, že akonáhle začnem skĺzavať k nespokojnému reptaniu a koncentrujem svoju myseľ na to, čo nemám a čo nie je urobené, moja motivácia, nálada, výkon, prostredie, všetko sa začne prispôsobovať obrazu, predstave v mojej hlave. Kľúčom k porazeniu chronického pocitu nespokojnosti je vyjadrenie vďačnosti. Napríklad, každý deň, keď otváram emaily alebo poštovú schránku u nás v dome, v duchu poďakujem za dobré správy. Pripravujem tak svoju myseľ o šancu začať sa zbytočne stresovať nad tým, čo by mohlo prísť a aká katastrofa by sa mohla stať. A musím povedať, že to perfektne funguje.

„Vďačnosť za hojnosť, ktorej sa vám dostalo, je najlepšou zárukou toho, že túto hojnosť budete dostávať ďalej.“

Mohamed (570-623)

Zapamätajte si, že na čo sa zameriavate, to rastie. Vďačnosť vám pomáha triezvo a uvoľnene nazerať na váš každodenný život. Na život ako dar. Donúti vás premýšľať detailne nad situáciami, analyzovať ich a vyvodzovať z nich pozitívne momenty. Môžete byť vďační za všetko čo máte. Vy riadite svoju myseľ. Ak ste vnútorne v pohode, veci vo vašom živote začnú plynúť, nemusíte ich úzkostlivo kontrolovať. Len sledujte a poďakujte. Najlepšie na to je, že môžete začať hneď teraz.

resi5

  1. Som obeť. Sebaľútosť a spol.

Niekedy sa radi cítime ako obeť. Je to pohodlnejšie riešenie ako byť zodpovedný a priznať si svoje zlyhanie. Občas však máme tendenciu skĺzavať k pesimizmu a všetky situácie posudzovať a brať si osobne. Akoby nás celý svet chcel uraziť, ublížiť nám. Máme pocit, že sa dokonca všetci spolčili proti nám a tak preventívne začneme každého považovať za nepriateľa a zo seba vymodelujeme osobu, ktorá je hodná ľútosti. Vy sám, proti všetkým. Život je nefér, prečo práve ja?

Sebaľútosťou sa dostávate do izolácie, z ktorej vám nikto nepomôže, nakoľko počúvate len samy seba. Ste zazipsovaný vo vákuu, neprenikne k vám vonkajšie svetlo. A to potrebujete zo všetkého najviac, aby ste so svojím stavom začali niečo robiť. Rodíme sa preto, aby sme sa cítili dobre. Musíme sa naučiť prekonávať samých seba. Inak sa budete brodiť bahnom vlastného „ja“, ktoré nie je autentické.

Máte právo na plný a vyrovnaný život. Môžete žiť podľa svojich predstav, ale k tomu potrebujete najprv odstúpiť od svojho obrazu a pozrieť sa na seba nezaujatým a triezvym pohľadom. V tom vám pomôže jedna jediná vec: nevzdávať sa. Musíte mať vždy na pamäti, že jeden zlý deň, neznamená zlý život. Naučte sa realitu vnímať po svojom. Koho zaujímajú názory iných? Dostali ste kritiku? Bola dostatočne konštruktívna? Tak si z nej vyberte to, čo vás posunie vpred, ostatné nie je dôležité. Nezabudnite, že je to vždy len osobný názor dotyčného, nie všeobecná medziplanetárna pravda. Vyhodili vás z práce z dôvodov, ktoré vás dohnali k plaču? Balansujete na hrane svojho sebavedomia a bojíte sa, že padnete do jamy večnej sebaľútosti a pocitu porážky? Nebojujte sám so sebou.

Sadnite si a prijmite situáciu takú, aká je. Nie je to rezignácia, tá by nastala, keby ste sa zosypali a hystericky sa začali pod vplyvom udalostí chovať neprirodzene. Uvedomte si danú situáciu, vyselektujte z nej racionálne dôsledky, ktoré sa vám budú hodiť do budúcna a poučia vás. Ostatné nechajte tak. Je to minulosť. Stala sa a už nie je vašou súčasťou. Predstavte si, akoby dopadol tento človek, keby sa pod váhou svojich chronických neúspechov zrútil:

„Trikrát ma vyhodili z vysokej školy, 30x som žiadal o prácu, ale bol som odmietnutý v každom jednom prípade. Keď sieť fastfoodov KFC prišla do Číny, bolo nás presne 24 záujemcov o job. Hádajte, koho jediného nevzali… 10x som sa hlásil na Harvardovu univerzitu v Amerike, odmietli ma.“ Jack Ma, zakladateľ najväčšieho čínskeho online obchodu Alibaba, 22. najbohatší človek na svete v roku 2015 podľa časopisu Forbes.

Ešte stále si myslíte, že ste najväčší smoliar na svete? Keď neustále padáte na hubu, život vám ukazuje, že niečo nerobíte dobre. A nechá vás padnúť na hubu toľkokrát, kým nezistíte, o čo mu vlastne ide… Nikdy sa nebojte a nikdy sa nevzdávajte.

resi6

  1. Bojíte sa chýb a beriete ich ako neúspech

Tvoríme, aby sme žili. Tvoriť neznamená prvoplánovo maľovať obrazy a písať romány. Tvoríte svoj každý deň. Každý deň je vaším dielom. Neexistujú chyby, len životné lekcie. Väčšina z nás sa z chýb nedokáže poučiť. Prvé chyby sú prakticky nepredvídateľné, preto je ľudsky nemožné „obrniť“ sa pred chybovaním. Bolo by to však nelogické. Chyba je prirodzenou súčasťou rozvoja. Aby sme sa neustále zlepšovali, musíme robiť chyby. Hlavné je si ich uvedomiť a pracovať na ich odstránení. To je cesta, ktorá nás bude neustále posúvať vpred.

Vždy, keď robíte nové veci, je tu riziko chybovania. Nachádzate sa na nepreskúmanom teritóriu, objavujete niečo nové. Najhoršie, čo môžete urobiť je, po prvotnom neúspechu zatrpknúť alebo znervóznieť do tej miery, že vás to paralyzuje. Spoznáte to podľa toho, že sa tak začnete snažiť neurobiť chybu, že ich nasekáte dvakrát toľko. Chybami sa človek učí a sú prirodzené. Snažte sa nestresovať dopredu a jednoducho sa dajte do práce. Dôvod, prečo toľko dbáme na chyby má svoj pôvod už v školských laviciach, kde sa chyba trestá päťkou či pokarhaním. Je to negatívum,  z ktorého sa fabrikuje v detskej hlave stres. Celý život nám bliká pred očami alarm – neurob chybu, neurob chybu, doplatíš na ňu. Chyba je prvým krokom k úspechu, pretože ukazuje naše nedostatky, v ktorých sa musíme zdokonaliť, aby sme dosiahli vytúžený cieľ. Chyby by nás naopak mali motivovať.

Ak do svojej práce vložíte maximum, nebudete mať príčinu na pochybovanie. Ak to skúsite, môže vám to vyjsť. Ak to ani neskúsite, nikdy sa nedozviete, čoho ste vlastne schopný. Je to win-win situácia – nikdy nemôžete prehrať, ak ste pripravený ísť ďalej a prekonávať sám seba. Urobiť môžete len jednu chybu – že to vzdáte.

Photo credit © pexels.com, usplash.com, kaboompics.com