10 najdôležitejších vecí vo svete práve teraz

0
3291

Čo sa deje vo svete práve teraz?

1.Evakuácie z východnej časti mesta Allepo boli obnovené po tom, čo autobusy, ktoré boli poslané, aby vyzdvihli civilistov, boli podpálené rebelmi. Údajne najmenej 350 ľudí opustilo rebelské enklávy v konvojoch smerujúcich na západ k vládnemu teritóriu. Tisícky ďalších stále čakajú.


Tip redakcie: Páchateľ na berlínskych trhoch zabíjal úmyselne


2.Republikánski a demokratickí senátori sa zjednocujú a vyzývajú k vyšetrovaniu, či Rusko ovplyvňovalo voľby v Spojených štátoch. Požadujú špeciálnu porotu zloženú zo zástupcov oboch strán, aby preskúmala kybernetické útoky iných  krajín proti Spojeným štátom.

3.Odklad dohody o Brexite bude stáť ekonomiku Spojeného kráľovstva 65 biliónov libier kvôli zrušeným, oneskoreným alebo strateným investíciám, ako uviedla Barclays. Analytici Fabrice Montagne a Andrzej Szczepaniak hovoria : “problém so správnym posudzovaním rozvetvenia Brexitu … znamená, že nevýhody riskovania sa budú s postupom času naďalej  zhmotňovať a budú viesť skôr k dlhodobejšiemu nižšiemu nárastu ako ku krachu a znovuobnoveniu.

53849471 - great britain and eu, brexit referendum concept

4.Libanon vytvoril novú vládu. Prezident Michel Aoun a premiér Saad al-Hariri majú takmer dva mesiace po októbrových prezidentských voľbách vládu pozostávajúcu z 30 ministrov.

5.Jordánska polícia oslobodila turistov uviaznutých v stredovekom hrade po tom, čo ich ozbrojenci držali ako rukojemníkov. Najmenej deväť ľudí, medzi nimi jedna Kanaďanka, traja ďalší civilisti a piati policajti, bolo zabitých v prestrelke medzi políciou a ozbrojencami. Ďalších 27 ľudí bolo zranených.

6.Apple sa tento týždeň odvolá voči daňovej politike Európskej únie. Rozhodli sa tak po tom, čo Európska komisia nariadila technickému gigantovi, aby zaplatil Írsku pribižne 14 biliónov dolárov na daniach. Apple argumentuje, že regulátori Európskej únie ignorovali daňových expertov a právo obchodných spoločností a úmyselne si vybrali metódu, ktorá pokutu čo najviac zvýši.

7.Južná Kóre vrátila osem severokórejských civilistov a tri plavidlá späť cez námornú hranicu. Týchto osem ľudí bolo zachránených minulý týždeň po tom, čo našli ich člny unášané prúdom a povedali, že sa chcú vrátiť na sever. Predpokladá sa, že najmenej jedna osoba zomrela od hladu.

8.Vyše 300 ľudí bolo zatknutých počas protestov vo Venezuele. Protesty nasledovali po tom ako bola tento týždeň stiahnutá z obehu 100-bolívarová bankovka a ešte nebola  vytvorená nová bankovka, čo spôsobilo nedostatok hotovosti.

9.Zsa Zsa Gabor zomrela vo veku 99 rokov. Herečka narodená v Maďarsku, ktorá by sa vo februári dožila 100 rokov, zomrela vo svojom sídle. Bola deväťkrát vydatá a preslávila sa vtipkovaním : “ Som úžasná „udržiavateľka domácnosti“. Vždy keď opustím muža, udržím si jeho dom. “

10.Rough One : A Star Wars Story mal ohromujúci víkend v predaji lístkov. Disneyho dielo zarobilo celosvetovo 290,5 miliónov dolárov, čím sa stalo podľa záznamov vo VB, USA a Kanade druhou najlepšou premiérou uvedenou počas decembrového víkendu. Porazil ho minuloročný film “Hviezdne vojny : Sila sa prebúdza”. Viac ako polovicu, 155 miliónov dolárov, zarobil film v Spojených štátoch.

A na záver….

Nová topánka od značky Nike je §§§§§§§§§§§§§§§

Zdroj: http://www.businessinsider.com